Värnplikten kan återinföras - även för kvinnor

1:47 min

Regeringens utredare väntas föreslå att värnplikt återinförs, och det innebär att även kvinnor nu kommer att tvingas göra värnplikt.

Men det kommer inte att gälla alla, bara några tusen i varje årskull kommer att behöva rycka in.

– Kvinnor och män är helt jämställda i detta. De kommer behandlas precis lika, med rättigheter och skyldigheter när det gäller det svenska försvaret, säger utredaren Annika Nordgren Christenssen om förslaget.

Efter att ha varit vilande sedan 2010 återinförs värnplikten, om man lyssnar till regeringen utredare.

– Det är över hundra tusen kvinnor och män i åldersgruppen och försvaret behöver inte alla. Därför kommer det ske ett urval precis som det varit tidigare. Ett viktigt kriterium för att anses vara lämplig för uppgiften kommer då att vara eget intresse och en vilja att genomföra detta, fortsätter hon.

Till skillnad från tidigare version av värnplikten ska Sveriges 17-åringar enligt förslaget först fylla i ett formulär där man svarar på frågor om bland annat fysisk och psykisk status. I formuläret berättar man också om man är intresserad av att göra värnplikt. Därefter kan man kallas in för ytterligare tester.

– Det kommer så klart vara ett viktigt kriterium att man har en vilja och är intresserad, säger Annika Nordgren Christenssen.

Det kommer inte finnas specifika kvoter utan bäst lämpad kommer att bli antagen.

– Det är inte bara fysiken som är avgörande. Självklart hos vissa befattningar så väger det tungt. I andra befattningar kommer man hitta andra individer än de som är 190 centimeter långa och väger 110 kilo muskler, säger Annika Nordgren Christenssen.

Ella Vinell, Linus Kask och Signe Nordegren går på gymnasiet och gillar det nya förslaget.

– Det är jättebra att både män och kvinnor får vara med. Men jag tror inte jag vill vara med eftersom jag är ganska ointresserad, säger Ella Vinell.

– Det är vettigt men samtidigt så måste man, som i brandkåren, hålla upp fysiken så man inte sänker det bara för att tjejer ska vara med, säger Linus Kask.

– Det finns massor av tjejer som är bättre än killar på fysiska grejer, säger Signe Nordegren.

Skulle du kunna tänka dig att göra det?

– Nej det är inte min femma, säger hon.

Varför inte?

– För jag är inte så fysisk av mig och inte intresserad, säger Signe Nordegren.