Måstematch i comebacken för ”The Mauler”

6:45 min

Det har gått nästan ett år sedan Sveriges främste MMA-fighter (mixed martial arts) Alexander ”The Mauler” Gustafsson från Arboga föll i titelmatchen i lätt tungvikt mot Daniel Cormier. Men nu är det dags för Gustafsson att åter börja sin strävan uppåt för att nå fram till en ny stormatch. 

Det första stoppet på vägen dit går via en gala i Hamburg där han ikväll måste vinna om han vill behålla sin stjärnstatus inom Ultimate Fighting Championship.

29-åringen från Arboga är inne i slutfasen av uppladdningen inför sin återkomst till oktogonen och sin första fajt på nästan ett år. Än en gång har en gett sig in i den påfrestande balansgången mellan hård träning och rätt kosthållning för att optimera sina matchvikt.

”Min bästa form någonsin”

I en välfylld träningslokal i Vasastan i Stockholm har han precis avslutat ett av sina sista tuffa pass inför avresan till Hamburg där matchen i lätt tungvikt mot polacken Jan Blachowicz väntar lördag kväll.

– Jag är min bästa form jag någonsin varit i. Det kan jag säga med självförtroende. Jag känner mig riktigt på topp och allt känns bra, säger Gustafsson när han pustar ut efter passet.

Det är en viktig match som Alexander Gustafsson har framför sig. Tillspetsat går det att säga att hans fortsätta karriär hänger på den.

För förra året blev ett bakslag för den väl profilerade fightern som föll i båda sina stormatcher, varav den tidiga knocken inför den månghövdade hemmapubliken i Stockholm blev en smärtsam förlust.

Seger ett måste

Nederlaget mot Anthony Johnson följdes senare på hösten upp av en hyperjämn titelfajt mot mästaren Daniel Cormier där amerikanen vann efter två domare hade honom som segrare medan den tredje ansåg att Gustafsson skulle ha vunnit.

Så med två raka förluster i bagaget är seger ett måste för the Mauler på lördag om han inte ska tappa sin position som tvåa på rankningen i sin viktklass och även behålla sin höga status i Ultimate Fighting Championship.

– Jag säger alltid att det är lite vinna eller försvinna men det är lite så det känns. Jag vet att den här resan inte är över än trots att det varit ett tufft 2015. Det är dags att börja vinna igen och jag har haft den där elden i mig i träningslägret. Nu har jag vänt på myntet och nu jävlar kör vi, säger en revanschsugen Alexander Gustafsson.

Men om det blir din tredje raka förlust, är karriären över då?

– Det vet jag faktiskt inte. Just nu tänker jag inte på det. Jag ser framför mig en vinst och ingenting annat. Skulle jag åka på däng den här gången också får vi ta den frågan då.

Sett till förhandstipsen så är Gustafsson solklar favorit mot Blachowicz. Svenskens facit på sexton vinster och fyra förluster är visserligen någorlunda jämbördigt med polackens 19 segrar och fem nederlag men Gustafsson är mycket högre rankad med sin andra plats jämfört med Blachowicz som inte ens är topp 15.

”Skiter i allt det där”

Samtidigt ska sägas att Blachowicz har rutin och för två år sen slog han svensk fightings andra stora affischnamn Illir Latifi.

– Han är en erfaren fighter med mycket tricks. Det är absolut ingen man ska underskatta och jag tar honom på fullaste allvar. Han är en duktig striker så det kommer nog smälla rätt hårt i den där buren.

Hur stor favorit är du?

– Jag vet inte, jag tittar inte på det. Jag skiter i allt det där. För mig är det en match, ett motstånd och ett hinder i vägen för min karriär helt enkelt. Sen om han är rankad 100 eller ett, det är sak samma.

Om du vinner. Vem vill du ha i nästa fajt då?

– Det får vi se då. Just nu är det bara Jan Blachowicz som gäller.