Forskare: Allvarligt att riksrevisor ljög för KU

2:01 min

Riksrevisor Ulf Bengtsson lade sig i en granskning av en myndighet som han själv suttit i styrelsen för bara ett år tidigare, det skriver DN i dag. Efter att ha konfronterades med uppgifterna valde Ulf Bengtsson att avgå.

Det är helt rätt att han avgick, enligt förvaltningsforskare Louise Bringselius.

– Det är definitivt allvarligt att Ulf Bengtsson har påverkat den här granskningen av Statens Servicecenter, men det mest allvarliga tycker jag är att han har ljugit för Konstitutionsutskottet och för media, säger hon.

I går avgick alltså riksrevisor Ulf Bengtsson. Själv sa han att det handlade både om att hans oberoende ifrågasatts och om hans egen hälsa.

Men i dag kunde DN visa att Ulf Bengtsson i förväg läste Riksrevisionens rapport om Statens servicecenter, som han själv arbetat för. Och sedan också ringde upp generaldirektören på myndigheten och pratade om rapporten.

Trots det har Ulf Bengtsson tidigare konsekvent nekat till att överhuvudtaget ha lagt sig i granskningen av Statens servicecenter.

Det visar på mycket dåligt omdöme, säger Louise Bringselius.

– Allra allvarligast är det med tanke på att han inte sagt som det varit i KU, där måste vi veta att det finns ett förtroende och att man är ärlig.

I somras avgick också Bengtssons kollega, dåvarande riksrevisor, Susanne Ackum, efter att det avslöjats att hon lovat bort tjänster till tidigare kollegor, och att hon låtit utomstående ta del av internt arbetsmaterial.

Rekryteringen av nya riksrevisorer har redan inletts, och KU diskuterar just nu om rekryteringsprocessen ska förändras på något sätt. Troligtvis blir det också andra förändringar för myndigheten, säger moderata Andreas Norlén, som är Ku:s ordförande.

– Vi kommer att utreda ett antal frågor. Till exempel kan man diskutera om riksdagen borde följa Riksrevisionens arbeta på ett närmare sätt.

Det är tydligt att styrningen av Riksrevisionen nu måste förändras, säger Louise Bringselius, som forskat om Riksrevisionen ända sedan myndigheten bildades 2003.

– För som det är i dag har riksrevisorerna väldigt stor makt, och den makten måste på något sätt minskas så att det här inte kan hända igen.