Renovering i miljonprogram kan slå hårt mot låginkomsttagare

1:20 min

Vid stora renoveringar i socialt utsatta områden som miljonprogrammen är det viktigt att väga in sociala frågor. Det visar en ny studie från Chalmers tekniska högskola.

I landets miljonprogram är renoveringsbehoven som störst i landet. Men de stora renoveringarna kan slå hårt mot låginkomsttagare, enligt studien. Mona Shabo bor i Hammarkullen där de nedslitna lägenheterna ska renoveras.

– Jag hoppas att det inte blir, men de säger att det kommer bli höjd hyra, säger hon.

Vad skulle det innebära för dig?

– Det blir dyrt för mig. Det blir fint men dyrt. Jag är pensionär så det blir dyrt säger Mona Shabo.

– Det är lite jobbigt att hyrorna går upp men vi vill också ha lite nytt så vi får rätta oss efter deras regler säger Farhana Shaiek.

Jag träffar Mona Shabo och Farhana Shaiek i skuggan av höga, långa, grå bostadshus i Hammarkullen i Göteborg. Ett av de miljonsprogramsområden med många nedslitna lägenheter.

När renoveringarna görs kommer också möjligheter att förbättra både boendekvalité och energiprestanda. Men det kan bli dyrt.

Analysen vid Chalmers av situationen i Göteborg visar tydliga mönster. De områden med lägst medelinkomst har störst behov av renovering och efter insatserna kan hyran öka med upp till 50 procent.

Därför måste också social frågor tas med i planeringen menar Mikael Mangold doktorand vid Chalmers som gjort studien.

– Utmaningen handlar om att se till att renovera, energieffektivisera och höja levnadsstandarden samtidigt som man inte höjer hyrorna så mycket så att de allra fattigaste och utsatta måste flytta ut, säger Mikael Mangold doktorand vid Chalmers.