BORÅS

Det svenska modeundret - bluff eller verklighet

1:32 min

Borås har ju sedan länge gjort sig känt som Sveriges stora mode- och textilstad. Frågan är om bilden stämmer med verkligheten. 

– Just moderiktiga, det är vi nog. Om vi tittar i Sverige och stora delar av världen ligger vi bra till. Det blir ju ett begrepp, vad är moderiktigt och inte, säger Minna Engström Heino från Nordisk Designskola i Borås. 

Svenskt modeunder en bluff
Det finns inget svenskt modeunder - det menar Kristofer Andersson i en krönika i Aftonbladet. Han skriver om ett land som är stolt över framstående designers men att det inte finns något modeunder att tala om. Han menar att det hela är ministersnack. 

– Vi är duktiga på att göra stort, brett mode. Vi ser vilka tendenser som finns i samhället. Jag tycker vi är framgångsrika när vi kan få fram produkten just när kunden vill ha det. Men alla kan inte vara störst när det gäller trender. Ibland blandar man ihop vad som är modeundret. 

– Vi vinner mycket priser, vi finns med på mässor men sen är det klart att vi måste förhålla oss till andra större ställen i världen, säger Minna Engström Heino.  

Borås på rankinglista
När branschtidningen Business of Fashion rankar just modeskolor världen över hamnar Textilhögskolan i Borås på 39:e plats. Ingen annan svensk skola tar sig in på listan. 

– Nöjd är nog inte någon men det är väldigt, väldigt bra, säger Minna Engström Heino.