Äppelskörden på väg mot rekord

1:49 min

Bra väder och större odlingar ser ut att ge en rekordskörd av svenska äpplen.

– Totalt i år tror vi att vi kommer att få en skörd på 400 ton. Det är en fantastisk skörd, säger Jan Ehrensvärd som är en av många skånska jordbrukare som valt att satsa på äpplen.

Även Henrik Stridh, vd för Äppelriket i Kivik, tror och hoppas på att årets äppelskörd kommer slå rekord både när det gäller kvantitet och kvalitet.

– Jag tror att det är ett av de största fruktåren vi kommer att se här framöver.

Den skörd som hänger i träden just nu blir större än förra året, både kvalitetsmässigt och storleksmässigt på varje äpple.

– Svenska konsumenter kan förvänta sig att vi har äpplena i alla fall till juli nästa år, säger Henrik Stridh.

Att årets svenska äppelskörd tycks slå rekord beror inte bara på att vädret hittills varit bra för odlarna. Det beror också att det odlas allt större arealer med äpplen, inte minst i Skåne, säger Henrik Stridh på Äppelriket.

– De odlare som kom igång 2010-2012 har äppelträd som börjar generera bra skördar nu. Samtidigt är det inte bara nya odlare som planterat nytt. De befintliga odlarna som vi redan hade i föreningen, det är de som står för den stora ökningen. Och det visar att det finns en hygglig ekonomi i äpplena, säger Henrik Stridh.

En av flera nya odlare är alltså Jan Ehrensvärd på Tosterups gård mellan Ystad och Tomelilla. Där har man planterat 48 000 äppelträd de senaste två åren.

– Det här är vår andra skörd. Vi gör en stor satsning för att äpplen är en spännande produkt, som vi förädlar både till must och till cider, och som gör att vi får en jämnare arbetsbelastning under året. Och så har vi en ny teknik, där vi kan lagra svenska äpplen hela året, vilket gör att man kan sälja äpplen långt in på våren, säger Jan Ehrensvärd.