
Umeåprofessor serverar sin egen CRISPR-sallad
Nu skördas de första grönsakerna som är genförändrade med den nya CRISPR-tekniken. Odlingen har skett i ett vanligt trädgårdsland i Sverige.
– Det kan vara världens första växter som genförändrats med CRISPR och växer utomhus, säger Stefan Jansson som är professor i botanik vid Umeå universitet.
Han har själv odlat växterna hemma i villaträdgården i Bjurfors strax väster om Umeå.
De ser ut ungefär som vanlig broccoli, men lite blåskimrande. Men växterna här är unika eftersom de har behandlats med genkniven CRISPR/Cas9, som i det här fallet använts för att ta bort en gen som styr hur växten utvecklas.
Experimentbroccollin i Stefan Janssons trädgård var inte tänkt att ätas, men han vill ändå testa och fräser upp CRISPR-broccolin tillsammans med vitlök och olivolja i en stekpanna och serverar med pasta.
– Det här smakade ju jättebra. En liknande middag har aldrig tidigare ätits, säger Stefan Jansson.
Som första myndighet i EU beslutade det svenska jordbruksverket i höstas att man får odla växter som är modifierade med CRISPR utan begränsningar, så länge man enbart tar bort gener från växten.
Om däremot gener från en annan art sätts in i en växt så betraktas den som en gmo. Då omfattas den av den stränga gmo-lagstiftningen, vilket skulle gör forskningen väldigt komplicerad och dyr.
– Plötsligt får vi använda de här teknikerna. Vi får använda den här verktygslådan som finns.
Den nya genkniven är enklare och billigare än tidigare tekniker för att förändra gener. Om andra EU-länder följer Sveriges exempel kan det bli möjligt även för mindre växtförädlingsföretag och forskare att utveckla nya grödor, tror Stefan Jansson.