Leijonborg avgår som KI:s styrelseordförande

1:08 min

Turerna kring Macchiariniaffären fortsätter. Nu avgår KI:s styrelseordförande Lars Leijonborg.

– Jag tror det är bra om någon annan tar över och tar ansvar för det förändringsarbete som behövs göras, säger Leijonborg till Ekot.

På måndag presenterar Sten Heckscher sin utredning av Karolinska institutets, KI:s, hantering av Macchiarini-fallet.

Men det är inte på grund av slutsatserna i den rapporten som Lars Leijonborg avgår, säger han.

– Utredaren har sagt till mig att han anser att rapporten inte innehåller något som föranleder en avgång från min sida. 

– Jag skulle ändå avgå i april och med tanke på det förändringsarbete som nu väntar, är det bättre om någon som ska sitta längre än jag får sköta, säger Leijonborg.

I onsdags presenterade professor Kjell Asplund den utredning han lett om operationer av konstgjorda luftstrupar i plast som den italienske kirurgen Paolo Macchiarini genomförde vid Karolinska universitetssjukhuset, KS.

Den utredningen riktar svidande kritik mot rutinerna vid sjukhuset, och slår fast att KS brustit i kunskap om gällande regelverk och i inställning till hur de ska följas.

Till exempel saknades tillräckliga erfarenheter från djurförsök kring strupoperationer för att börja tillämpa på människa.

Karolinska sjukhusets ledning svarade samma dag och höll med om kritiken. Då meddelade man också att ytterligare fyra av Macchiarinis patienter på sjukhuset nu utreds och två av de klinikansvariga cheferna har tagit time out.

I den utredning som presenteras på måndag har juristen Sten Heckscher, före detta ordförande för Högsta förvaltningsdomstolen, och hans kollegor Ingrid Carlberg och Carl Gahmberg granskat Karolinska institutets agerande i frågan.

Kirurgen Paolo Macchiarini var anställd på Karolinska institutet 2010-2016. I ett relativt tidigt stadium uppkom misstankar om forskningsfusk och andra oegentligheter.

I den kommande utredningen tar utredarna inte ställning till huruvida Paolo Macchiarini gjort sig skyldig till forskningsfusk eller inte, utan hur KI agerade med anledning av misstankarna.

I början året sände SVT dokumentärserien "Experimenten". I februari avgick dåvarande rektor Anders Hamsten till följd av turerna kring Paolo Macchiarini.

Lars Leijonborg utsågs till styrelseordförande för Karolinska institutet i april 2014.

I mars byttes delar av KI:s styrelse ut, men Lars Leijonborg satt då kvar som styrelseordförande, trots kritik från bland andra professor emeritus i kirurgi Bo Risberg och den svenske Nobelpristagaren Arvid Carlsson. Leijonborg satt kvar för "kontinuitetens" skull, som han sa. Han skulle sitta kvar till april nästa år, men nu har han alltså ändrat sig efter att han i förväg fått ta del av utredningen som ska presenteras på måndag.

Det är regeringen som utser KI:s ordförande. Det var på ett möte idag med ministern för högre utbildning och forskning, Helene Hellmark Knutsson, som Lars Leijonborg ska ha meddelat att han avgår.

– Jag tycker att det är bra att han tar sitt ansvar och lämnar ordförandeskapet för Karolinska Institutet efter det som har hänt, säger Helene Hellmark Knutsson till Ekot.

Var det du som sa till Lars Leijonborg att avgå?

– Nej, han sa det själv till mig på förmiddagen när vi möttes.

Har du på något sätt antytt att det vore bra om han avgick?

– Nej, vi hade ett samtal utifrån det som han fått ta del av i rapporten. Vi har ju också Kjell Asplunds rapport som lämnades häromdagen om Karolinska Universitetssjukhuset och där framgår en del av det som hänt vid KI och enligt den sammantagna bilden så gjorde Lars Leijonborg och jag samma bedömning i den här frågan.