Maktvakuum efter diktatorns död

15 min

Efter flera dagars rykten kom bekräftelsen till slut. Uzbekistans regering meddelade tidigt på fredagskvällen, svensk tid, att landets president Islam Karimov är död. Att ingen vet vem som ska efterträda honom och det faktum att dödsfallet tycks ha tystats ner skapar oro både i Uzbekistan och i omvärlden.

78-årige Islam Karimov har styrt Uzbekistan med järnhand i 27 år och det innebär att Karimov satt vid makten redan då landet var en del av Sovjetunionen.

I helgen togs Karimov in på sjukhus för en hjärnblödning, och uzbekiska medier i exil rapporterade redan i början av veckan att presidenten var död. Från olika håll kom uppgifter om att en begravningsceremoni planeras att hållas på lördagen i Karimovs hemstad Samarkand och uzbekiska tv-kanaler har rensat ut underhållningsprogram ur sina tablåer. Turkiets premiärminister och Georgiens president skickade också på fredagen sina kondoleanser.

På fredagskvällen kom den officiella bekräftelsen från Uzbekistans regering att Islam Karimov är död.

Tidigare på fredagseftermiddagen släppte den ryska nyhetsbyrån Interfax en nyhet om att den uzbekiska regeringen officiellt bekräftat dödsfallet. En uppgift de en stund senare tog tillbaka, med hänvisning till att nyheten publicerats på grund av ett "tekniskt fel".

Det finns några möjliga efterträdare till Karimov, men det är fortfarande oklart vem som tar över och vad ett maktskifte kommer innebära.

I Ekots direktsändning från i eftermiddags kan du lyssna till Sveriges Radios Moskvakorrespondent Maria Persson Lövgren och Kulturnytts Fredrik Wadström om den kamp om makten som nu pågår i det slutna landet.