Allt färre pluggar vidare direkt efter gymnasiet

2:27 min

Det var flera år sedan det var så få 19-åringar som gick vidare direkt till högre studier, enligt nya siffror från Universitetskanslersämbetet.

– Man kan säga att det är en ganska stor förändring nu det senaste åren som följer på en nedgång som har varit under några år, säger Annika Pontén som är chef för analysavdelningen på Universitetskanslersämbetet.

Av de som var 19 år förra året gick 13,7 procent direkt från gymnasiet till högre studier. Det är en tydlig minskning jämfört med året före och följer en trend neråt. Orsakerna kan vara flera, enligt Annika Pontén.

Att ungdomsarbetslösheten har gått ner, att tidigare extrasatsningar till lärosätena har dragits in och att färre är behöriga till högskolan nu sedan den nya läroplanen för gymnasiet infördes för några år sedan.

Det skiljer sig också stort mellan olika kommuner i landet. I en universitetsstad som Uppsala börjar betydligt fler läsa vidare direkt, nästan 28 procent medan det i exempelvis Härjedalen bara är 1,8 procent som gör det.

Stockholm ligger också över genomsnittet, 17,2 procent av 19-åringarna läser vidare direkt. En som tror att hon kommer att göra det är Fredrika som läser andra året på gymnasiet i Stockholms innerstad.

– För att jag tror att om man tar en paus är det kanske inte lika lätt att komma tillbaka till skolan. Man avslutar och sedan känns det jobbigt att börja plugga igen. Så det är bättre att gå rakt på sak och bara bli klar med det, säger Fredrika.

Det är fler 19-åriga tjejer som pluggar vidare direkt efter gymnasiet än killar, precis som det ser ut i stort, andelen kvinnliga studenter är högre än andelen manliga och den trenden håller i sig. Daniel som är klasskamrat till Fredrika tror att han kommer vänta lite med att plugga vidare.

– För att liksom andas ut efter tre år i gymnasiet. Ta en liten kort paus och sedan fortsätta med studierna, säger han.

Annika Pontén på Universitetskanslersämbetet anser att det är viktigt för politikerna att hålla koll på den här utvecklingen.

- Det är ju viktigt att se om det finns möjligheter för de unga att gå över till högre utbildning, och också för att kunna se hur utflödet sen kommer att se ut på arbetsmarknaden. Får vi in dem i högre utbildning, och därmed får vi ut en kvalificerad arbetskraft till de behov som finns på arbetsmarknaden, säger hon.

Så är de högre studierna ojämlika? Nej det tycker inte Annika Pontén, men visst är det en tydlig snedrekrytering.

– Om vi strävar efter en högskola där alla grupper är lika representerade, där är vi ju inte, säger Annika Pontén på Universitetskanslersämbetet.