Polischefen: Enskilda polisers bemötande bakom oroligheterna i Kronogården

2:15 min

Det är dåligt bemötande från en eller flera poliser som ligger bakom oroligheterna i Kronogården i veckan. Enligt polischefen i Fyrbodal ska det inte ha förekommit några rasistiska tillmälen. 

– Vad jag förstår är det agerandet hos en enskild enskild polis som ungdomarna har reagerat på och som har fått situationen att eskalera, säger polischefen i Fyrbodal Gunilla Gevreus.  

Vad är det i det agerandet som man har haft synpunkter på? 

– Man har reagerat på hur den polisen har betett sig, säger Gunilla Gevreus. 

Incidenten ska ha inträffat i tisdags, bara timmar innan oroligheter utbröt i Kronogården med stenkastning och däckbränder. Det kan också ha förekommit tidigare incidenter, enligt Gunilla Gevreus. Hon säger att det handlar om ett buffligt beteende att och dålig kommunikation. Det ska inte ha funnits något rasistiskt i den dåliga kommunikationen.

– Nej, det är inget jag har hört. Det är något som skulle kunna ha hänt mot vilken individ som helst. Inget rasistiskt alls, säger Gunilla Gevreus. 

Polisen höll igår ett möte tillsammans med några av ungdomarna i Kronogården, där de fick ge sin syn på det som har hänt. Enligt polischef Gunilla Gevreus har polisen tagit till sig kritiken om det dåliga bemötandet från en av kollegerna. Det sker ingen utredning mot den personen just nu, men Gunilla Gevreus säger att man "hanterar situationen inom organisationen".

Finns den här personen i tjänst i Kronogården nu? 

– Vi håller på och tittar på om det handlar om just en person och ett tillfälle. Jag vet att man hanterar det, men kan inte säga hur. Skulle det vara så att det identifieras en person är det självklart att vi agerar så att den här situationen inte uppstår igen, säger Gunilla Gevreus, polischef i Fyrbodal. 

Igår kväll och under natten var det lugnt i Kronogården. Polisen jobbar nu utifrån en strategi om trygghetsskapande verksamhet som handlar om att vara synliga och prata med folk i Kronogården. Den insatsen kommer fortsätta åtminstone under helgen.