Största utsläpparna ratificerar klimatavtalet

2:01 min

Både USA och Kina ratificerar Parisavtalet, som ska begränsa den globala uppvärmningen till två grader. Länderna står tillsammans för runt 40 procent av de globala utsläppen.

– Länder som tillsammans representerar 55 procent av koldioxidutsläppen i världen ska stå bakom Parisavtalet för att det ska börja gälla, så det här är naturligtvis jätteviktigt, säger Sveriges Radios korrespondent Hanna Sahlberg.

Kinas president Xi Jinping och USA:s dito Barack Obama har tillsammans lämnat in dokument till FN där de binder sina länder till Parisavtalet, skriver AFP. 

– Parisavtalet är "stunden då vi beslutade att rädda vår planet" säger Obama på en presskonferens.

Kina skrev formellt under det nya internationella klimatavtalet från Paris i det symboliska parlament Folkkongressen.

De kinesiska lagstiftarna skriver i det antagna förslaget att "ratificeringen av Parisavtalet gynnar Kinas intresse av utveckling" och att den också kan hjälpa Kina att "spela en större roll i den globala klimatpolitiken", enligt den statliga nyhetsbyrån Xinhua.

Parisöverenskommelsen efterträder Kyotoprotokollet som förhandlades fram 1997. Den gången tog Kina flera år på sig för att godkänna avtalet och det antogs i landet först 2002.

Att nyheten om klimatavtalet kommer just idag är sannolikt menat som en signal till G20-mötet som öppnar i kinesiska Hangzhou i morgon. Mötet samlar ledarna för väldens 20 största ekonomier.

Parisavtalet ska träda i kraft 2020 då minst 55 länder som tillsammans står för minst 55 procent av jordens utsläpp har ratificerat det.

Kina är den största utsläpparen och står för cirka en femtedel av tillskottet av växthusgaser i atmosfären varje år.

Parisavtalet som ska begränsa jodens uppvärmning till 2 grader är en av de frågor väger tungt när Xi Jinping och Barack Obama samtalar när de möts i dag.