Obama: Storbritannien får inte förtur till handelsavtal

1:56 min

I Hangzhou i Kina inleddes i dag toppmötet mellan ledarna för världens 20 ekonomiska jättar inom gruppen G20, och Storbritanniens utträde ur EU är ett av diskussionsämnena.

USA:s president Obama förklarade att Storbritannien inte kan räkna med förtur när det gäller att förhandla fram egna handelsavtal med USA efter utträdet ur EU. Det kan dröja, sade han.

– Vi måste först se till att vi får till stånd handelsavtalet TTP i Stillahavsområdet, men också gå vidare med det transatlantiska handelsavtalet, TTIP, där vi redan lagt ned mycket tid och ansträngning, sade president Obama under en presskonferens efter ett enskilt möte med Storbritanniens nya premiärminister Theresa May i Hangzhou.

Han upprepade alltså den varning han hade till Storbritannien i våras, när han besökte landet ett par månader före den folkomröstning där britterna röstade nej till EU i alla fall. Och där landet måste förhandla fram nya handelsavtal med stora delar av världen, om utträdet blir av.

Frågan är dock hur mycket det betyder vad Obama säger, när han bara har några månader kvar på presidentposten. Presidentkandidaten Donald Trump är direkt fientlig till frihandel i sina tal men också den andra kandidaten, Hillary Clinton har utvecklats till en frihandelsskeptiker i valrörelsen.

Brexit, möjligheten att Storbritannien blir det första landet som lämnar EU, kommer att diskuteras mycket här under G20:s toppmöte. Inte minst mot bakgrunden av oron för att den fortfarande svaga världsekonomin ska resultera i att länder drar sig tillbaka till protektionism och nationalism

Theresa May är på sitt första G20-möte. Och hennes budskap till de övriga världsledarna är klart:

– Brexit betyder Brexit, regeringen respekterar folkets beslut. Det blir ingen ny folkomröstning, Storbritannien kommer att lämna EU, säger Theresa May.