MARK

Mystik i Marks skogar

1:05 min

I helgen hölls ett stort levande rollspel i skogarna utanför Kinna. Under tre dagar har Marks kommun varit skådeplats för vättar och mörkalver. 

– Nu befinner vi oss i landet Danalien, och i Ärkemagikerns dal. En plats som varit förseglad för vanligt folk, bara magiker har varit tillåtna in i dalen, men den här barriären har fallit och alla magiker är borta. Man vet inte riktigt varför, berättar huvudarrangören Peder Liljeroth.

Skog bortom civilisationen
Danalien heter i verkligheten Attared, och ligger utanför Kinna. Här i de trolska skogarna utspelades i helgen lajvet Morgondagens gryning och 150 deltagare kom hit för att prägla historien med just sin karaktär. För det är bara ramarna för världen som arrangörerna spänt upp, resten av historien skapas av deltagarna som får göra som de vill, så länge de inte bryter mot ett par grundläggande regler. 

– Det ska alltid finnas en motivation för det du gör, och du ska följa dina intriger. Intriger får deltagarna till sina roller för att ha något att spela på. Och du får såklart inte ta fram din mobil eller andra moderna saker, för då förstör du den illusion som vi försöker bygga upp tillsammans, säger Kim Engstrand Lund, kommunikatör för lajvet.

Avkoppling från verkligheten
Deltagaren Henrik Mattsson ser ut som en fantasysjörövare, i trekantig hatt, rock och med en läderskiva fylld med kastknivar. Han har hållit på med levande rollspel, lajv, i mer än 25 år, och han kommer till stor del hit för gemenskapen.

– Man gör det för att umgås och träffa likasinnande. För att koppla av, skulle jag säga. Från all stress och att du alltid ska vara tillgänglig och hålla på med något. Du kan koppla av från det verkliga livet en stund, säger han.

Hör Peder Liljeroth berätta mer om varför de valt att lajva just i den hät skogen och om de specialtillverkade saker som används i rollspelet.