Polisjakt efter dansbandsbuss

1:18 min

Polisen har tidigt på måndagmorgonen jagat en stulen turnébuss som framförts trafikfarligt genom Skaraborg.

Enligt de första uppgifterna stals den här bussen tidigt i morse från Folkets park i Lidköping. Sedan polisen tog upp förföljandet har färden gått ut på E20 till Vara, där bussen svängde av på 47:an mot Falköping.

– Det finns all anledning av vara försiktig för den framförs på ett trafikfarligt sätt, sa stationsbefälet på Skövdepolisen vid 06:30-tiden på morgonen.

En som mötte bussen under morgonen var Robnert Lövkvist från Larv, som var på väg till jobbet i Götene tillsammans med en kollega. De hade då stannat vid ett tillfälligt rödljus vid ett vägarbete i Tråvad.

– Precis när vi står där ser vi det här stora schabraket till buss komma mot oss på motsatt körbarna, och far över. Han forcerar dom häravspärrningsskyltarna så det flyger delar. Det var centimetrar från att han körde på broräckena, säger Lövkvist.

Var det nära er också?

– Det var väldigt obehagligt att få det här mot oss kan jag säga. Tillsammans med efterföljande polisbilar då. Vi hade hört på radion innan att det var på gång. Det var lite skakigt faktiskt.

Vid 07:15-tiden uppgav polisen att bussen stoppats med spikmatta och kört i diket i närheten av Möllentorp utanför Vara.

– Jag är ännu osäker på den exakta platsen. Patrullerna arbetar med detta just nu, sa Christer Fuxborg som är presstalesman på polisen.

Senare visade det sig att gärningsmännen också kört flera hundra meter på framfälgarna, efter det att framdäcken lossnat på grund av spikmattan.

Två personer som fanns i bussen omhändertogs av polisen. Det visade sig vara två Lidköpingsbor, 31 och 46 år gamla - båda är kända av polisen sedan tidigare.

– Dom är misstänkta för stöld, tillgrepp av fortskaffningsmedel, vårdslöshet i trafik, drograttfylleri och diverse andra trafikbrott, säger Louise Berg som är jourhavande förundersökningsledare på polisen i östra Skaraborg.

Har ni fått någon förklaring till varför de tog bussen?

– Nej dit har vi inte kommit än.

Vad händer nu med ärendet?

– Vi kommer att förhöra de misstänkta och så föredrar vi det för åklagare och hoppas på att de blir anhållna.

Anhållna blev också de två senare på måndagseftermiddagen.