Fria ordets dag

Växjös sexor utforskar det fria ordet

0:28 min

På måndagen fanns alla sjätteklassare i Växjö kommun på plats i konserthuset. Där anordnar P4 Kronoberg, Smålandsposten och SVT Nyheter Småland tillsammans en temadag om det fria ordets betydelse i ett demokratiskt samhälle.

Olika sorters medier blir en allt viktigare del av unga människors vardag. Samtidigt är det svårare än någonsin att veta vad som är sant eller falskt och värdera alla nyhetskällor.

2016 firar Sveriges yttrandefrihets- och tryckfrihetslagstiftning 250 år och på måndagen anordnade P4 Kronoberg, Smålandsposten och SVT Nyheter Småland tillsammans med Region Kronoberg och Det fria ordets hus en temadag om det fria ordet på konserhuset i Växjö.

Alla elever i Växjö kommun fanns på plats för att diskutera frågor som "Hur vet man vad som är sant i tidningar, radio och TV?", "Får man säga och skriva vad man vill på internet?" och "Vad är mediernas roll i Sverige?".

Från scenen berättade P4-programledaren Kim Ohlsson, Petronella A Lindgren, reporter och programledare på Smålandsposten och Kristoffer Fransson, programledare från Lilla Aktuellt, mer om hur man gör radio, TV och tidningar. Men också om skillnaden mellan journalistik och information i sociala medier.

I foajén gjorde eleverna plakat med egna budskap och åsikter under ledning av Det fria ordets hus och Araby Park Arena. Där fanns också Smålandsposten, SVT Nyheter Småland och P4 Kronoberg på plats för att lyssna och samla in röster och tankar om yttrandefrihet, medier och källkritik.

I ateljén visade AV-Media i Region Kronoberg dessutom hur man med hjälp av en Greenscreen kan placera en bild eller dig själv i vilken bakgrundsmiljö som helst.

Eleverna Emil Nyh och Hannes Wellmert gjorde ett plakat med budskapet "låt medierna vara ifred".

– Om det är ett land som det är diktatur i så säger de till medierna vad de ska skriva, vi vill att medierna ska få skriva vad de vill, säger Emil Nyh.