Besviken Merkel efter svidande resultat i tyska delstatsvalet

1:58 min

Efter de tyska kristdemokraternas bittra förlust i delstatsvalet i Mecklenburg-Vorpommern, kommenterade en besviken förbundskansler Merkel resultatet i eftermiddags. 

Det högerpopulistiska partiet Alternativet för Tyskland blev näststörsta parti efter en kampanj där kritiken mot flyktingpolitiken och Angela Merkel stod i fokus.

– Jag är väldigt missnöjd med valutgången, sa en synbart tagen och besviken Angela Merkel i sin första kommentar till valutgången där hennes parti Kristdemokraterna halkade ned på tredje plats, efter det högerpopulistiska Alternativet för Tyskland som fick 21 procent av rösterna.

Hon svarade direkt på den signal som många AfD-väljare med sin röst ville skicka till Berlin.

– Vi måste inse att många människor saknar förtroende för vår förmåga lösa de problem som har följt i spåren av en snabb flyktingtillströmning, förklarade Merkel.

Hon poängterade samtidigt att flera förändringar har åstadkommits. Antalet människor som söker sig till Tysklands har minskat kraftigt och mycket arbete är i gång för att främja integrationen. Men mycket återstår också att göra för att få tillbaka förtroendet.

– Alla måste nu tänka igenom hur vi ska återvinna förtroendet, framför allt jag själv sa Angela Merkel som stått i skottlinjen för AfD:s intensiva kritik och också möter en växande missnöje i de egna leden.

Spekulationer huruvida kritiken kommer att påverka hennes beslut att kandidera för en fjärde period som förbundskansler undvek hon, som så ofta tidigare, att svara på.

Men flera gånger under den korta pressträffen upprepade hon att hon står fast vid sina beslut i flyktingfrågan, såväl beslutet för ett år sedan att i Tyskland ta emot de tusentals skyddssökande på väg genom Europa och besluten därefter, som den kontroversiella flyktingöverenskommelsen med Turkiet.

– Beluten var riktiga och nu måste vi jobba vidare, sa förbundskanslern.