Organisation försvarar import av gatuhundar

0:48 min

Länsstyrelsen i Örebro varnade i går för riskerna med gatuhundar från bland annat Rumänien. Ämnet väcker stort engagemang bland hundägare i länet, och många är kritiska kring att hundar far illa i sina nya miljöer.


Det var igår som P4 Örebro berättade om hur det springer en gatuhund lös i länet, vilket medför risker för människor om hunden är smittad och även lidande för hunden som kan vara både rädd och stressad i sin nya miljö.

Men Sandra Keim, ordförande för organisationen Rolda Sverige, som importerar hundar, försvarar det de gör, och säger att importen via sin organisation är i sin ordning. Snarare är importen är garant för säker import av gatuhundar.

– Vi tycker såklart att det ska förekomma import. Det gynnar ju ingen annan att det kommer in sjuka eller skygga hundar.

Kan du förstå oron från länsstyrelsen om till exempel smittspridning?

– Jag kan ju bara säga att våra hundar kommer enligt Jordbruksverkets regler, de är kastrerade, vaccinerade och avmaskade. Vi kollar också med länsstyrelsen om köparna har något djurförbud, säger Sandra Keim.

Med de här öppna gränserna som finns så kan det säkert inträffa att det kommer in gatuhundar.

– Med de här öppna gränserna som finns så kan det säkert inträffa att det kommer in gatuhundar.

Kan du förstå oron kring att de här hundarna kan vara annorlunda än en hund som vuxit upp i en svensk kennel?

– Absolut, det är därför vi ha de under uppsikt innan de adopteras och vi har hembesök och uppföljning med den kommande ägaren, för att hunden ska få ett bra liv.

Finns det någon ångertid?

– Absolut, det skriver vi avtal om med ägarna, säger Sandra Keim.