Ryskt oberoende opinionsinstitut "agentstämplat"

1:45 min

Med mindre än två veckor kvar till det ryska parlamentsvalet har landets enda helt oberoende opinionsinstitut, Levada center, hamnat på regeringens lista över "utländska agenter".

De senaste åren har en rad ideella organisationer fått stämpeln och kritiker menar att detta är ett tecken på ett allt hårdare politiskt klimat i Ryssland – där obekväma röster riskerar att tystas.

– Politiskt väntar jag mig ett allt hårdare klimat med mer repression, säger Lev Gudkov, chef för opinionsinstitutet Levada center.

Förra veckan när Ekot träffade honom i Moskva, höll det ryska justitiedepartementet fortfarande på att utreda om opinionsinstitutet skulle klassas som utländsk agent, och nu har man kommit fram till att kriterierna är uppfyllda.

– Med en sådan stämpel kommer det bli omöjligt för oss att fortsätta vår verksamhet, säger Gudkov, i en kommentar till nyhetsbyrån AFP.

Lagen om utländska agenter kom till 2012 och sågs som en del av den ryska ledningens hårdare tag mot oberoende eller kritiska röster. En ickekommersiell organisation kan klassas som "utländsk agent" om den syssla med politik eller får pengar från utlandet.

Men lagen har använts mycket godtyckligt och främst drabbat organisationer som ägnar sig åt frågor som rör demokrati och mänskliga rättigheter. En organisation som bland annat har fått stämpeln är Golos som övervakar ryska val och människorättsorganisationen Memorial. 

Levada center har sedan 2003 undersökt ryssars inställning i politiska frågor och har tidigare hotats med att hamna på listan – men varför det sker så nära inpå parlamentsvalet den 18 september, är oklart.

Förra veckan publicerade institutet sin senaste opinionsmätning som ger det så kallade maktpartiet, Enade Ryssland, det sämsta resultatet på länge. En del menar att den mätningen kan ha varit den utlösande faktorn.

Opinionsinstitutet kommer att överklaga justitiedepartementets beslut.