Flykten till Europa

Tyskland vill kunna skicka tillbaka flyktingar till Grekland

2:26 min

I veckan aviserade Tyskland att man planerar att skicka tillbaka asylsökande till Grekland. Sveriges migrationsminister Morgan Johansson (S) är kritisk och tycker att andra EU-länder borde istället göra mer för att avlasta Grekland.

– Om det är någonting vi bör tänka på just i dagsläget så är det snarare att försöka underlätta Greklands situation. Det finns uppemot 50 000 människor nu som sitter i Grekland i ett slags ingenmansland, och då tycker jag att det är upp till EU:s medlemsländer att snarare hjälpa Grekland i det här läget, säger Morgan Johansson.

2011 kom en EU-dom som slog fast att Grekland inte är ett säkert land för asylsökande på grund av stora brister i flyktingmottagandet och att flyktingar inte fick skickas tillbaka dit. Grekland undantogs från den så kallade Dublinförordningen som innebär att asylsökande ska prövas i det första land i EU som en asylsökande kommer till.

I Sverige har Migrationsverket bara de två senaste åren registrerat 16 000 Dublinfall som rör Grekland, alltså asylsökande som registrerats av grekiska myndigheter, men som trots det fått stanna i Sverige.

I början av veckan förklarade Tysklands inrikesminister Thomas de Mazere att den tyska regeringen nu planerar att börja skicka tillbaka asylsökande till Grekland.

– Vi har gjort mycket för att stötta Grekland och förbättra situationen för flyktingar och det får konsekvenser. Det måste nu bli möjligt att skicka tillbaka flyktingar dit enligt Dublinförordningen, sa den tyske inrikesministern.

Enligt EU-kommissionen ska asylsökande kunna skickas tillbaka till Grekland senast vid årsskiftet.

Men det finns en växande kritik mot de planerna. För trots EU-stöd har situationen för flyktingar i Grekland blivit alltmer akut. Sedan land efter land stängt sina gränser sitter tiotusentals flyktingarna fast i Grekland, utan möjlighet att ta sig vidare.

EU:s beslut att avlasta Grekland, genom att omfördela 60 000 asylsökande därifrån till andra EU-länder har inte blivit verklighet, inte ens 4 000 har omfördelats. Och Morgan Johansson sällar sig nu alltså till kritikerna. EU bör istället hjälpa Grekland, är hans besked.

– EU-länderna bör nu effektuera det vi har sagt, alltså att omfördela de här människorna solidariskt. Det är det rimliga, att hjälpa Grekland i det här läget, säger Morgan Johansson.