Rymling greps efter polisjakt

0:59 min

En man som rymt direkt efter att ha häktats i Kalmar i augusti greps efter en polisjakt utanför Jönköping natten mot onsdagen. Trots incidenten med rymningen har polisen inga planer på att ändra sina rutiner.

Det var när en polispatrull ville kontrollera en bil i Vrigstad söder om Jönköping som jakten inleddes. Föraren vägrade stanna och drog istället iväg i hög hastighet.

Efter 20 minuter kom en polispatrull på nytt i kontakt med bilisten som då försökte fly till fots.

Polisens presstalesperson Robert Loeffel berättar för P4 Kalmar att det var en tillfällighet att det var just den här rymlingen det handlade om.

– Det var en falskskyltad bil som man reagerade på i kontrollen, säger han.

Häktningsförhandlingarna mot 22-åringen som är från Västervik, som ägde rum den 18 augusti vid Kalmar tingsrätt, gällde ett relationsbrott. Mannen misstänks nu också för en rad trafikbrott.

Hade mannen varit misstänkt för ett tyngre brott eller bedömts som farlig eller rymningsbenägen hade en annan bedömning gjorts berättar Kenth Andersson, inre befäl vid polisen i Kalmar. Då är rutinen att den misstänkte körs ner i garaget under tingsrätten och har handbojor på sig när hen leds till och från förhandlingen. Den här gången fanns det inte plats i garaget och mannen fördes utan handbojor till polisbilen som stod parkerad utanför tingsrätten när han plötsligt började springa.

- Det var väl ingen som riktigt förstod att han var flyktbenägen, säger Kenth Andersson.

Rymningen blev inte känd för allmänheten förrän när mannen greps i samband med ett trafikärendet.

- Det är väl inget man går ut och skyltar med. Det var ju inget brottsligt och det är ingen farlig människa. Det är pinsamt. Vi har ju häktningar hela tiden och det kan ju vara en nyttig tankeställare att man är lite skärpt, säger Kenth Andersson.