Kritiksamtal i P1 Kultur om Peter Weiss-utställningen i Uppsala

6:19 min

I år skulle konstnären och författaren Peter Weiss (1916-1982) fyllt hundra. Kulturredaktionens Mårten Arndtzén har besökt en utställning med Weiss bildkonst på Uppsala konstmuseum. Kritiksamtal i P1 Kultur med Måns Hirschfeldt.

Möt änkan Gunilla Palmstierna-Weiss som bidragit till utställningen

Peter Weiss räknas idag till Tysklands stora författare efter kriget, men från 1939 och fram till sin död 1982 levde han i Sverige. I år skulle han fyllt hundra, vilket uppmärksammas på flera sätt under hösten - bland annat med en konstutställning som just öppnat på på Uppsala konstmuseum.

Kulturredaktionens Mårten Arndtzén har besökt utställningen och i ett samtal i P1 Kultur berättar han mer.

Det hade kunnat vara många fler verk än 60?

– Ja betydligt fler, det är lite av en upplevelse av förlust att besöka utställningen. Dels så kretsar den rent fysiskt kring den stora stölden av Weiss bildkonst som ägde rum 2008, det är hundratals verk som ännu inte hittats. Detta har man nu rekonstruerat på ett fint sätt, man har använt sig av fotografier för att rekonstruera dessa verk, i ett bildspel och ett collage över en hel vägg. Men om går tillbaka längre i tiden så är mycket av hans tidigare konst borta, bland annat brände hans mor en del för att inte fastna i gränskontrollerna på vägen till Sverige.

Det är lite av en upplevelse av förlust att besöka den här utställningen

Som författare var ju Weiss experimentell och modernistisk - men vem var målaren Peter Weiss?

– Han är mindre experimentell där jämfört med måleriet under sin tid. Det omfattar 30-, 40- och i viss mån 50-talet men sen så klingade hans bildkonstnärliga verksamhet av. Det är förståeligt med tanke på att han ingick i kretsen kring det blivande Moderna museet och där var det en annan typ av konst som var intressant.

Weiss var väldigt inspirerad av de verkligt gamla mästarna, och det syns väldigt tydligt i hans måleri.

En av de största målningarna på den här utställningen, som också är den enda målning som Moderna museet har i sina samlingar av Weiss "Den stora världsteatern" är påtagligt influerad av både Bosch och Brueghel - ett stort landskap med parallella handlingar och en stark domedagskänsla, med helveteseldar som flammar i horisonten och ett brueghelskt babelstorn som tornar upp sig mot himlen.

Med tiden blev han allt mer kritisk till sitt eget måleri. Du pratade med hans änka, Gunilla Palmstierna-Weiss som berättade hur hans måleri förändrades över tid, både av flytten till Sverige och beroende på vem han levde med. De gamla mästarna, surrealistiska collage, de ljusa svenska bilderna... Vilken av dessa olika Peter Weiss föredrar du? 

– Jag kan konstantera att Sverige inte gjorde honom några tjänster som konstnär, han blev ganska trevande här. Jag är väldigt svag för 30-talet, förkrigsmåleriet och även enstaka verk han gjorde när han precis hade kommit hit. De är väldigt dystra men inkorporerar stämningarna i tiden, man kan känna ångesten på det som är på väg att ske.

Sverige gjorde inte honom några tjänster, han blev trevande.

Utställningen pågår fram till den 8:e januari 2017 på Uppsala konstmuseum.