Kina satsar på traditionell örtmedicin

2:01 min

Kinas regering planerar att 30 procent av läkemedelsbolagens produktion ska bygga på gamla läkeörter inom 15 år. Men att bevisa den medicinska effekten av traditionella blandningar har visat sig svårt. Nu pågår stora kartläggningsprojekt för att få fram internationella pillersuccéer.

– Varje växt eller djur innehåller tusentals olika molekyler som samverkar, säger professor Liang Xinmiao på institutet för kemisk fysik i kuststaden Dalian.

I kartläggningsprojektet Herbalome går 100 forskare igenom medicinskt verksamma föreningar i de 500 vanligaste ingredienserna av traditionella kinesiska naturmediciner. Arbetet leds av Liang Xinmiao och det finns över 100 000 prover av torkade växt- och djurextrakt i frysen.

– Just den här vilda örten plockades på en högplatå i Tibet och de verksamma beståndsdelarna var mycket svåra att destillera fram, berättar forskaren Jin Hongli.

Kritiker menar att det är dålig kontroll på tillverkningen av traditionella kinesiska örtmediciner. De kan innehålla ingredienser från utrotningshotade djur som tiger, höga halter tungmetaller och rester av bekämpningsmedel. Vissa växter innehåller även gifter som skadar lever och njurar.

För att få fram internationella succépiller som nobelprisbelönade Tu Youyous malariamedicin, som var inspirerad av ett recept från 300-talet, krävs att man hittar exakt rätt verksam molekyl och rensar bort resten.

Ämnet ska sedan testas på celler, djur och slutligen människor. Det mesta måste förkastas för att det inte är bättre än sockerpiller, eller har för stora biverkningar.

Efter åtta år har Herbalome-projektet fått fram ett smärtstillande medel som inte verkar ge något beroende, och som man nu inleder patientförsök på i samarbete med amerikanska forskare.

Enligt Linda Westman som är expert på Myndigheten för tillväxtanalys Pekingkontor, satsar kinesiska staten nu mångmiljardbelopp på prestigeprojektet. Landets forskare håller så hög vetenskaplig kvalitet att det är en tidsfråga innan man lyckas få fram en global bästsäljare.

– Jag tror snarare att det är en tidsfråga än en om-fråga, säger Linda Westman.

Mer om Kinas satsningar på att sprida sin traditionella medicin över världen hör du i Vetandets värld idag 12.10