Österrike vill lagstifta om tak för flyktingmottagning

1:38 min

Österrike skärper sin asylpolitik och vill nu lagstifta om hur många asylsökande som landet kan ta emot. Tidigare i år när en ström av flyktingar och migranter kom in i landet söderifrån införde regeringen ett tak på 37 500 asylsökande. Tanken är nu att detta ska bli lag.

Kapplöpningen om strängare tag mot asylsökande fortsätter i Europa.

Österrikes regering föreslår nu att det i lag ska fastställas hur många asylsökande landet kan ta emot, en undantagslag, som ska kunna gälla vid särskilda omständigheter.

I vintras beslutade Österrike att sätta ett tak på 37 500 asylsökande per år. Det ledde till att grannländerna söderut, ett efter ett, stängde sina gränser och att Balkanrutten därmed blockerades ner till Grekland, där över 50 000 flyktingar och migranter har blivit fast. 

FN:s flyktingorgan UNHCR har genast kritiserat att Österrike tänker begränsa rätten att söka skydd. Och EU kan komma att ha invändningar mot lagen, men det österrikiska parlamentet väntas godkänna den om några veckor.

Mer finns på regeringens lista.

Inrikesministern hotar också Ungern med domstol för att landet vägrar att ta tillbaka migranter. Planerna på ett stängsel mot Italien vid Brennerpasset och den viktiga transportleden för lastbilar har fått avskrivas efter hårda protester. I stället fick italienarna stärka gränskontrollen på sin sida.

Det pågår åter igen en presidentvalskampanj i Österrike och kanske ska lagen om taket för asylsökande ses som en bricka i det spelet, för det kommer inte många asylsökande över gränsen för tillfället.

Men oron lever kvar för att det gångna ska återupprepa sig. Både i Österrike och i andra EU-länder. Ungern vill till exempel dubblera sitt stängsel längs med gränsen till Serbien och Danmark har talat om att avvisa asylsökande vid gränsen.