Nya ryska gasledningen Nord stream 2 debatteras i riksdagen

1:53 min

I dag ska planerna på ytterligare en gasledning i Östersjön, Nord stream 2 debatteras i riksdagen. Kristdemokraten Mikael Oscarsson kräver att regeringen stoppar det Rysslands-kontrollerade bygget.

– Sverige har möjlighet dels med utgångspunkt av FN-stadgan där det pågående kriget i Ukraina väger högre än havsrätten. Därför bör Sverige ta på sig ledartröjan och inte förlita sig på att EU ska fatta besluten utan själva ta den här ställningen och säga tack, men nej tack, säger Mikael Oscarsson.

Han föreslår också att Sverige ska hindra projektet från att till exempel använda hamnen i Slite på Gotland. Bland annat Rysslands annektering av Krim gör att att det är olämpligt att tillåta en ökning av exporten av rysk naturgas, enligt Oscarsson.

Även den amerikanske vice presidenten Joe Biden förklarade tidigare vid sitt Sverigebesök att Nord stream 2 inte är önskvärd. 

Rysk gas går i dag till exempel i ledningar över Ukrainas territorium och hyresintäkterna från Ryssland är av stor betydelse för Ukrainas ekonomi. Och det finns en risk att Ryssland skulle kunna pressa Ukraina ekonomiskt om gasen istället kan gå i Nord stream 2.

Utrikesminister Margot Wallström ska svara Mikael Oscarsson senare i dag i Riksdagen.

Ansökan att få anlägga Nord stream 2 på internationellt vatten på svensk ekonomisk zon kommer om en vecka till näringsdepartementet enligt ansvarig handläggare. Enligt svensk och internationell rätt måste Nord stream 2 uppfylla en rad krav när det gäller bland annat undersökning av bottnarna och miljöpåverkan. Något som uppfylldes när Nord stream byggdes för fem år sedan.

Formellt finns i praktiken inte rättsligt något som kan stoppa Nord stream 2 om inte miljön skadas eller om till exempel fisket hindras. 

Sverige inleder också tillsamman med övriga länder där ledningen ska dras en samarbetsprocess enligt Esbo-överenskommelsen som innebär att kritik mot Nord stream 2 hämtas in och diskuteras med ansvariga. Bygget av Nord stream 2 ska enligt planerna vara igång om två år.