Kultur

Liza: De undrade hur jag kunde lägga min tid på Star Trek

2:06 min

För Liza Israelsson har Star Trek länge bland annat betytt en viktig flykt från verkligheten. Men intresset har inte alltid bemötts med förståelse.

För Liza Israelsson från Östersund var det inte kärlek vid första ögonkastet när hon såg tv-serien "Star Trek". Hemma fick hon se den allra första serien, som i dag 8 september firar 50-årsjubileum. I hemmet var science fiction ett vanligt inslag.

Det var först när den nyare tv-serien "Star Trek: The next generation" började visas i mot slutet av 1980-talet som Lizas intresse för världen i Star Trek vaknade på allvar. Hon började ägna mycket tid åt allt som hade med Star Trek att göra. Något som inte alltid möttes av förståelse av människor i hennes närhet.

– Tidigare sa folk "Hur kan du?". Men jag vet inte varför, vi har ju alla intressen. En del tycker om handarbete eller älskar "Hem till gården". Jag råkar tycka om Star Trek och science fiction. Man får väl hålla det på en synd nivå, berättar 40-åriga Liza Israelsson och skrattar.

Hur nördig är du när det gäller Star Trek?

– Jag brukar säga att jag är nörd och stolt. Det går perioder då jag tittar mer. Istället för att ständigt höra alla dystra nyheter från världen kan det vara skönt att koppla bort och se något som känns mer optimistiskt och inger hopp om bättring samt sätter lite fart på fantasin, säger Liza.

Vad är skillnaden mellan Trekkie och Trekker?

– För mig är det kort och gott Star Trek fans. Jag kallar mig själv för ett Star Trek-fan. Vissa argumenterar sedan att Trekkie är de som mest gillar originalserien och filmerna med originalbesättningen, medan Trekker är de som föredrar de nyare karnationerna. I en dokumentär om Star Trek beskriver en kvinna en Trekkie som barn som satt på sig spetsiga lösöron och skriker SPOCK! Medan en Trekker värdigt går lugnt och med Star Trek, säger Liza och fortsätter:

– Det sägs att under ett konvent på 1970-talet ska Star Teks skapare Gene Roddenberry själv ha sagt Trekkie, och då blivit tillrättavisad av ett fan som säger att det heter Trekker! Då ska Roddenberry ha sagt: ”Det heter Trekkie, det var jag som uppfann det”. Oftast kallar sig föreningarna både nationellt och internationellt som Trekkers, som West Coast Trekkers i Göteborg, Stockholm Trekkers, Trekkers i Södra Sverige och så vidare. Vad man än kallar sig så är man ett fan av ett fenomen som vuxit sig större än vad någon kunde ana, och det fenomenet heter Star Trek.

De tre bästa Star Trek-filmerna, enligt Liza Israelsson:

1. Star Trek 4 – The Voyage Home

2. Star Trek 6 – The Undiscovered Country

3. Star Trek 8 – First Contact (har man sett denna, kan man med fördel börja titta på tv-serien "Enterprise", som utspelar sig ca 90 år senare, säger Liza).