Debatt hårdnar om stängsel i Norge

2:02 min

I Norge hårdnar debatten om det stängsel man håller på att bygga vid landets enda gränsövergång till Ryssland, längst uppe i nordöstra Norge. Kritiker varnar för att stängselbygget kan försämra relationerna mellan Norge och Ryssland.

Den "arktiska flyktingrutten" blev världsberömd förra hösten när tusentals asylsökande kom på cykel över gränsen från Ryssland till Norge. Sedan i vintras är gränsstationen, Storskog, i praktiken stängd för asylsökande.

Ändå håller Norge nu på att bygga ett 200 meter långt och 3, 5 meter högt stålstaket där. Regeringen anser att stängslet behövs för att styra möjliga framtida flyktingströmmar.

– När du får ett stängsel som är 200 meter långt, och som innebär en ganska kraftig upprustning av infrastrukturen runt gränsstationen, kommer det kunna styra folkströmmarna om det kommer väldigt många människor, säger statssekreterare Ove A. Vanebo från invandringskritiska Fremskrittspartiet till norska radion NRK.

Fast det finns de som drar paralleller mellan Norges gränsstängsel och de omtvistade gränshinder som Ungern reste förra året för att stoppa flyktingströmmar. Stängslet har kritiserats i rysk media, och nu även i Norge.

Bygget döms ut av kommunalrådet Rune Rafaelssen i Sör-Varanger vid norsk-ryska gränsen som "utrikespolitiskt omusikaliskt". Stängslet ger en "bismak av kalla kriget", skriver Barentssekretariatets chef Lars Georg Fordal i en debattartikel.

Enligt Fordal är det enkelt att ta sig förbi det korta stängslet längs den långa gränsen.

– På 196 kilometer byggs ett stängsel på 200 meter. Det löser inga problem, men sänder samtidigt onödiga negativa signaler, säger Barentssekretariatets chef till NRK.

Det finns ett avtal mellan Norge och Ryssland som gör det möjligt för boende i gränstrakterna att passera gränsen enkelt, utan visum. Nu finns de som befarar att stängselbygget kan försämra relationerna med Ryssland och möjligen försvåra gränssamarbetet.