Samtal om Sydkinesiska sjön avslutat

2:24 min

Asean-länderna avslutade i dag mötet i Laos. Den viktigaste frågan har varit det spända läget i Sydkinesiska sjön. I ett enat uttalande beskriver man den senaste utvecklingen som allvarlig och oroande. 

Under onsdagen ökade spänningen ytterligare när den Filippinske försvarsminister skickade ut bilder som sades visa sex kinesiska fartyg runt det omstridda Scarborough skären, som ligger endast 230 kilometer från det Filippinska fastlandet, där USA också har en militärbas. 

Talespersonen för det Filippinska försvarsministeriet sade att de befarar att Kina förbereder att bebygga öarna. 

Kina förnekar helt och hållet att de bebygger öarna, men vägrar samtidigt att lämna området trots sommarens utslag i den FN-ledda domstolen i Haag. Domstolen slog fast att Kina inte hade någon historisk rätt till öarna och området.

Men i Asean-länderna (frihandelsområde) gemensamma uttalande så nämndes inget om domstolsutslaget, efter påtryckningar från Kina, enligt uppgifter till nyhetsbyrån AFP.

Enligt Kinas premiärminister, Li Keqiang, har detta möte visat hur väl samarbetet mellan Asean-länderna och Kina utvecklar sig.

– Situationen i Sydkinesiska sjön är på väg åt rätt håll och vi kommer fortsätta vårt arbete för att finna gemensamma kommunikationsvägar, sade Li Keqiang, och syftade på den heta linje som mötet beslutat att inrätta.

Det ska installeras direkta telefonlinjer mellan länderna där man ska försöka reda ut de dispyter som regelbundet sker i Sydkinsiska sjön.

Barack Obama var den enda som officiellt tog upp sommaren domstolsutslaget i Haag.

– Vi kommer fortsätta arbeta för att se till att konflikten i Sydkinesiska sjön löses fredligt och domstolsutslaget i somras, som är bindande, gav klara besked om vad det är som gäller, sa Obama väl medveten om att Kina starkt ogillar USA:s inblandning i konflikten.

Enligt både USA och Filippinerna hälsade Obama och Duterte på varandra inför gårdagskvällens avslutningsmiddag och därmed var dispyten mellan de båda länderna lagd åt sidan, enligt den Filippinska delegationen.

Men det blev nya höjda ögonbryn i dag när den Filippinske presidenten valde att inte delta i det avslutande mötet. Det är mycket ovanligt i Asean-sammanhang.