Många unga flyttar till större städer

2:13 min

Många ungdomar och unga vuxna flyttar till större städer i Sverige. Människor som är mellan 18 och 25 år gamla lämnar den lilla staden där de vuxit upp och flyttar till en större stad.

Forskaren Charlotta Mellander jobbar på Högskolan i Jönköping, och hon har undersökt detta.

Hennes undersökning visar att det bara är storstäderna och större städer där det finns högskolor, som får fler unga vuxna som bor där. 85 procent av alla kommuner i Sverige får färre unga invånare varje år. Och bara hälften av de som flyttar kommer tillbaka när de är äldre.

Forskaren Charlotta Mellander tror att detta kan skapa problem för många av de mindre städerna i framtiden. För när så många unga människor flyttar därifrån blir det färre personer som handlar i affärer, går i skolan och går till doktorn. Då finns en risk att affärer, skolor och vårdcentraler måste stänga. Och då blir livet sämre för de som vill bo i de här städerna, säger Charlotta Mellander.

– Det är klart att då påverkas livskvaliteten oerhört drastiskt, för alla de människor som tycker att det här är deras bästa plats och här vill de bo, säger Charlotta Mellander.

Så här har det varit länge i Sverige. Och forskaren Charlotta Mellander tror inte att det går att stoppa utvecklingen. Hon tror att många små städer i Sverige kan vara borta om 50 år. Men ett sätt för städerna att finnas kvar är att satsa på bra service för de som fortfarande vill bo där.