Sommargågator här för att stanna

1:51 min

Under två somrar har Stockholms stad testat sommargågator och efter att ha fått positiva reaktioner kommer nu gågatorna att permanentas.  

– Jag kommer att se till att det här blir ett permanent inslag med sommargågator i Stockholm, säger Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd i Stockholms stad

– Vi kommer också att utöka antalet sommargågator till nästa år. Exakt vilka det blir  får vi återkomma till. Det handlar om resten av staden, nya stadsdelar som får dem och att medborgarna komma in med förslag och synpunkter på vilka gator de skulle vilja ha som sommargågator.

Sommargågatorna på delar av Skånegatan och Swedenborgsgatan som är det för andra året i rad, och i år även på Rörstrandsgatan, samt en pop up -park på Humlegårdsgatan blev en succé. Och synpunkterna P4 Stockholms reporter får kring gatorna är överlägset positiva.

– Jag tycker att det var fantastiskt. Jag gillar det.

– Det var jättehärligt.

– Toppen! Trevligt! Går att göra mer!

– Jag tycker att det var jättebra. Känns tryggare i området för att det är mer folk och det är jättetrevligt.

Peter Eriksson som jobbar på Swedenborgsgatan skulle gärna sett att satsningen skulle pågått längre in i september. Och Daniel Helldén (MP)Stockholms stads trafikborgarråd håller med. 

– Det borde börja tidigare på säsongen och sluta senare. Säsongen är längre nu och restaurangerna och Stockholmarna vill ha det här längre. Så det är något vi kommer att titta på och jag är övertygad om att vi kommer att förlänga tiden när vi har det här för att det finns ingen anledning att bryta mitt i en fungerande säsong.

En utredning från trafikkontoret väntas senare i höst och först därefter får politikerna besluta vilka nya gator som blir sommargågator eller till och med gågator året runt. Men det finns redan planer, avslöjar Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd i Stockholms stad.

– För det första kommer Drottninggatan bli gågata till Observatorielunden nästa år. Det är klart och vi kommer att göra sommargågator på fortsättningen av Drottninggatan vid Odenplan. Sedan kommer vi nog att titta på de här gatorna som har varit sommargågator om det är så att några av dem passar som permanenta gågator året runt. Så det kommer vi att titta närmare på.