EU bekräftar miljarder till Turkiet

1:38 min

Turkiet får närmare tre och en halv miljard kronor i katatastrofhjälp till syriska flyktingar. Det är EU:s största humanitära insats någonsin, förklarade EU:s biståndskommissionär Christos Stylianides.

Pengarna ska gå direkt till syriska flyktingar i akut behov av hjälp. De ska varje månad sättas in på ett kontantkort som kan användas för att köpa mat och andra förnödenheter. Enligt EU-kommissionen är det här ett effektivt sätt att nå ut, man slipper mellanhänder, och EU hoppas kunna nå ut till en miljon syriska flyktingar som idag lever under svåra förhållanden.

EU har utlovat tre miljarder euro för att hjälpa syriska flyktingar i Turkiet fram till och med år 2017. Det här är en del av flyktingöverenskommelsen med Turkiet, som tecknades i våras och som innebär att alla flyktingar som tar sig över havet till Grekland ska skickas tillbaka till Turkiet.

Men relationen mellan EU och Turkiet har försämrats efter kuppförsöket i somras. Så sent som för en vecka anklagade Turkiets president Erdogan EU för att inte ha infriat sitt löfte om pengar.

Men idag sa EU:s biståndskommisisonär Christos Stylianides att EU står fast vid det man lovat.

Dagens besked från EU-kommisisonen kan ses som en försoningsgest inför det möte som ska hållas i Ankara imorgonm då EU.s :s utrikeschef federica Mogherinui och Utvidgningskommisisonären JOhannes hahn ska träffa den turkiska regeringen för att försöka tina upp de ansträöngda relationetrna.

Men även om EU nu alltså gör sin största hjäölpinsats någonsin så har ändå bara en miljard och de utlovade tre betalats ut, så frågan är om Turkiet låter sig nöjas.