Tusenåriga arkeologiska fynd smälter fram

1:58 min

Den globala uppvärmningen och de varmare somrarna har gjort det möjligt för arkeologer att hitta historiska fynd i tinande permanenta snöfält, så kallade snölegor, i den svenska högfjällsmiljön.

– Ja, med den kraftiga uppvärmningen så smälter de här snölegorna väldigt snabbt och det är därför fynden kommer fram. Annars hade vi aldrig hittat dem. De hade legat där i sin frysbox i eviga tider höll jag på att säga, säger arkeolog Kjell-Åke Aronsson chef vid Ájtte same- och fjällmuseum i Jokkmokk.

Det är under somrarna, på snöfält från 1 200 meter och uppåt, på så kallade snölegor som de arkeologiska fynden gjorts på senare år. Bland annat har tusenåriga pilar hittats i Lapplandsfjällen. Snölegorna ska inte förväxlas med en glaciär.

– En glaciär är ju en stor is som rör på sig, men en snölega, den är fastfrusen i backen helt enkelt, säger Kjell-Åke Aronsson.

Att fynden görs på snöfälten förklaras av att samer bedrev pilbågsjakt efter vildren som sökte sig dit för att bli av med insekter varma sommardagar.

– Specialiserade jägare som med pil och båge kunde smyga sig fram och skjuta renarna.

Hur kan ni vara säkra på att det är samisk befolkning som står bakom de här fynden?

– Ja, det är ju om man tittar på helheten i bosättningsmönstret. Och det är inte bara vi som gör det utan det har studier visat. Den här typen av pilspetsar kan vi ibland hitta på samiska boplatser och som jag nämnde också på samiska offerplatser, säger Kjell-Åke Aronsson.

De senaste årens pilfynd beräknas vara tusen år gamla. Och under Jokkmokk arkeologernas sökinsats nu i sommar hittades renhorn och benrester som nu ska DNA-testas och som kan komma att ge mer kunskap om tamrenarnas genetiska ursprung. Vilket skulle kunna säga något om de kontakter och utbyten människor haft i området historiskt.

I Sverige är det bara same- och fjällmuseet i Jokkmokk som bedriver sådan här typ av högfjälls arkeologi. Så all hjälp från allmänheten, exempelvis vandrare, tas tacksamt emot, säger Kjell-Åke Aronsson.

– I dag smälter ju alla snölegor så. Det är ju stora delar av högfjällen i Norrbotten, en del i Västerbotten och kanske lite i Jämtland Härjedalen.

Vad är det man ska hålla utkik efter om man är nyfiken som lekman?

– Ja, det är ju allt som är av trä. Det hör ju inte hemma däruppe, säger Kjell-Åke Aronsson.