Jokkmokkaren Danyar hotas av utvisning – på grund av en lönemiss

1:40 min

27-årige pizzabagaren Danyar Mohammed från Irak har fast jobb i Jokkmokk. Nu hotas han av utvisning och det efter en miss i lönehanteringen på hans arbetsplats.

– De vill utvisa mig på grund av att jag har fått 460 kronor för lite betalt, men om man räknar alla mina löner så har jag fått 8 000 kronor mer än kollektivavtalet kräver, säger Danyar Mohammed.

Han kom till Jokkmokk som asylsökande 2008, sökte praktik på Lilla Paradiset för att lära sig restaurangbranschen och beviljades 2013 arbets- och uppehållstillstånd. 

Danyar Mohammed är fast anställd och har erbjudits att bli delägare i restaurangen. På fritiden spelar han fotboll och dataspel, berättar han, och är engagerad för att hjälpa nyanlända flyktingar in i samhället.

Jag har blivit erbjuden jobb i södra Sverige också, men jag vill bo och arbeta i Jokkmokk. Jag tror att jag kommer att bo här hela livet. Det är här jag har blivit vuxen.

Arbetstillstånd beviljas för två år, med möjlighet till förlängning ytterligare två år. När Danyar Mohammed ansökte om förlängning blev det stopp. Migrationsverkets arbetstillståndsenhet i Malmö menade att han inte uppfyllt kraven på att anställningen ska följa svenska villkor och kollektivavtal, då han en period haft 460 kronor för låg lön. 

Det hela var ett misstag, då Danyar Mohammeds arbetsgivare Shafi Rahmani inte hade haft kännedom om höjningen av lönegränsen i kollektivavtalet.

Löneavvikelsen korrigerades när den upptäcktes och Danyar Mohammed fick pengarna utbetalade retroaktivt. Det skedde före Migrationsverkets beslut om avslag.

Totalt sett har Danyar Mohammed tjänat mer än kollektivavtalet kräver. Hans nuvarande lön ligger över miniminivån.

– Han är en mycket bra arbetsgivare. Jag får bra lön, jag är nöjd och har mycket bra arbetskamrater, säger Danyar Mohammed.

Chefen Shafi Rahmani är förtvivlad.

– Det känns otroligt tungt och jobbigt. Jag har duktig personal och har satsat mycket på Danyar. Han är som min son, säger han.

Danyar Mohammed har överklagat beslutet om utvisning till Migrationsdomstolen i Malmö, med hjälp av Centrum för rättvisa. Det är en organisation där de anställda juristerna driver ärenden som de anser vara rättsliga principfall utifrån enskildas fri- och rättigheter. 

Kommentarer från Danyar Mohammeds juridiska ombud Fredrik Bergman, chefsjurist vid Centrum för rättvisa, samt Migrationsverket kommer i P4 Norrbotten under dagen.