HDP-ledaren Demirtaş: Turkiet har övergått i diktatur

1:51 min

Efter det misslyckade kuppförsöket i Turkiet i somras har president Erdoğan i princip genomfört en egen statskupp. Det menar den prokurdiske oppositionsledaren Selahattin Demirtaş som är på besök i Sverige.

– Erdoğan använder kuppförsöket som en ursäkt för en omfattande operation för att undanröja kurder, och utvecklingen blir värre för varje dag, säger Selahattin Demirtaş.

Under sitt Stockholmsbesök i dag sade Selahattin Demirtaş att han tar avstånd från militärernas kuppförsök den 15 juli men han menar att president Erdoğan nu använder kuppförsöket som en ursäkt för, som han uttrycker det, att undanröja kurder. Och han menar att utvecklingen blir värre för varje dag.

Selahattin Demirtaş är partiledare för det prokurdiska vänsterinriktade Folkens demokratiska parti, HDP, som kom in i parlamentet i fjol. I går greps partiets vice partiledare och hans bostad genomsöktes. Sedan tidigare finns också ett åtal förberett mot Demirtaş själv – där man yrkar på fem års fängelse för att han ska ha spridit terrorpropaganda och hyllat det terrorklassade kurdiska arbetarpartiet PKK.

Sedan den 15 juli har tiotusentals statligt anställda förlorat jobbet och tusentals har gripits i Turkiet, efter anklagelser om samröre med Gülenrörelsen. Men utrensningen gäller inte bara Gülenrörelsen.

I går stängdes elva tusen lärare av – anklagade för kopplingar till PKK. Demirtaş menar att den bristande demokrati som rådde före kuppförsöket nu övergått i ett slags diktatur där Erdoğan styr över både dömande, lagstiftande och verkställande makten i Turkiet.

Och han menar att EU borde göra mer för att trycka på.

– Jag vill inte att EU ska bryta banden med Turkiet men inom ramen för sina egna lagar borde EU börja diskutera vilka åtgärder som ska vidtas, säger Selahattin Demirtaş som under sitt besök i Stockholm i dag bland annat träffade kabinettsekreterare Annika Söder på Utrikesdepartementet.