SOM-institutet: Väljarna fortsatt skeptiska till vinster i välfärden

2:02 min

57 procent av väljarna få bort vinsterna i välfärden, och även bland alliansväljare är motståndet stort, det visar SOM-institutets senaste mätning.

Mer om det här i Ekots Lördagsintervju

Enligt mätningen som gjordes 2015 och som publiceras senare höst så var det 57 procent av de tillfrågade som ville få bort vinsterna från skattefinansierad vård, skola och omsorg. Och även bland alliansväljarna så var motståndarna fler än de som försvarade välfärdsföretagens rätt att ta ut vinst.

Liberalerna, som när undersökningen gjordes fortfarande hette Folkpartiet, var det enda borgerliga partiet där väljarna gick något sånär i takt med sin partiledning.

– Det är, 2015, bara bland Folkpartiet som det är fler som tycker att det är ett dåligt förslag än som tycker att det är ett bra förslag, säger docent Lennart Nilsson som gjort undersökningen.

Centern som ivrigt försvarat möjligheten att ta ut vinst har ungefär en tredjedel av sina väljare med sig och 43 procent mot sig. För Moderaterna, som också motsätter sig ett vinststopp ser väljaropinionen ungefär likadan ut, 37 procent vill inte se någon vinst och 35 procent försvarar vinst.

Frågan är vilka möjligheter partierna har att förändra sina sympatisörers syn på vinstfrågan.

– Möjligheten att på kort sikt förändra opinionen bland de egna väljarna tror jag är ganska begränsad eftersom bilden är så tydlig i sina huvuddrag, säger Lennart Nilsson på SOM-institutet.

Jämför man den nya SOM-mätningen för 2015 med de tidigare så ser man att motståndet mot vinster i välfärden totalt sett gick ner något mellan 2013 och 2014, från knappt 70 till nästan 60 procent.

Den senaste mätningen visar nu att motståndet mot vinsterna i välfärden legat kvar på ungefär samma nivåer som under valåret.