Ryssland visade upp sin militär på Krim

1:57 min

Idag avslutas den stora ryska militärövningen "Kaukasus 2016", som ska manifestera ett nytt modernare ryskt försvar. På den annekterade Krimhalvön deltog marin, flygvapen och armé i övningen av en simulerad attack mot halvön av en främmande makt.

– Det här är absolut inte fråga om någon provokation, utan bara en del i våra planerade militärövningar, sa Igor Konosjenkov, ryska försvarsdepartementets talesman, om övningen vid Opuk på sydöstra Krim.

Under nära två timmar hade armé, marin och flygvapen simulerat en utländsk makts angrepp på Krimhalvön. Attackplan avfyrade missiller mot tänkta mål i Svarta havet. Marinen genomförde landstigningsövning i skydd av brinnande napalm, stridsvagnar drog upp stora bruna moln av sand från den torra jorden på övningsområdet mellan Kersj och Feudosia. Allt en del i en veckolång, monumental rysk militärövning kallad Kaukasus 2016, som avslutas i dag.

Försvarsminister Sergej Sjojgu följde övningen igår tillsammans med inbjudna utländska militärattachéer och journalister. Men bara 13 länders attachéer hade kommit till Krim.

– Vi har Venezuela, Nicaragua, Laos och många länder. Vi bjöd alla att komma hit, vi förväntade oss många, men andra stora arméhändelser konkurrerade, säger kapten Giorgij Sjelets från Sevastopol, som är ansvarig för internationella relationer.

Inga attachéer från västländer kom, vilket förstås beror på konflikten om Krim, sedan Ryssland i strid med internationell rätt tagit över halvön från Ukraina. Bland de 13 som deltog fanns främst länder som köper vapen från Ryssland.

Militärövningsområdet Opuk har använts av flottan för övningar sedan Sovjettiden, men efter annekteringen har Ryssland ökat den militära närvaron på Krim markant. Opuk är ett tre mil brett område längs Svarta havskusten, där ryska stridsvagnar är nedgrävda längs kusten. De tidigare ukrainska militärflygfälten är nu fulla av ryska militärplan och helikoptrar.

Enligt ett officiellt meddelande efter övningen har nu Ryssland format en självförsörjande militär grupp på Krim, som kan försvara halvön mot alla former av attacker. Ett budskap, som riktas såväl till Ukraina som till väst.