Woody Allen-snärtig Bullets over Broadway på Göta Lejon

2:15 min

Hur blir det när man förvandlar den Oscarsbelönade Woody Allen-filmen Bullets over Broadway till musikal? Per Feltzin har sett bland andra Helen Sjöholm, Johan Rheborg och Shima Niavarani på Göta Lejon i Stockholm.

En ung lovande manusförfattare får chansen att regissera sin nya pjäs på Broadway - men bara om gangsterbossens totalt obegåvade unga flickvän får en stor roll. Och hon bevakas hela tiden av gangsterns galna men skärpta livvakt.

Det är 1920-tal.

Det är musik från den här tiden - vissa stycken är mycket välkända medan annan musik bara ger en tidstypisk ton.

Intrigen, där då Johan Rheborgs sure livvakt tar över mer och mer av pjäsförfattande, är mycket stark och det är både bra och dåligt när nu film blir musikal. Å ena sidan är texten, de snärtliga Woody Allen-replikerna översatta av Calle Norlén, så bra och alla vändningar i berättelsen lockar till både skratt och förväntan. Det är en ovanligt mångfacetterad musikal för att spelas på en privatteater, det är nästan underligt att inte stora Stadsteatern tagit hand om Europapremiären.

Å andra sidan kommer många av de ofta proffsiga sång- och dansnumren lite i vägen för berättandet. Det faller inte sönder men det är rätt nära.

Så totalt sätt blir det roligt men splittrat, där Linus Wahlgren är en driven pjäsmotor som den unge författaren, Helen Sjöholm levererar storsång hos en diva med ett gigantiskt ego som ska vara pjäsens affischnamn och Shima Niavarani står för de flesta skämten som den blonda flickvännen.