Förutsägbart val i Vitryssland

1:20 min

I dag är det parlamentsval i Vitryssland, landet som brukar kallas Europas sista diktatur. Men inte ens de mest optimistiska bedömarna ser valet som avgörande.

Det rådde inga tvivel om att president Aleksander Lukasjenka skulle väljas igen vid förra årets presidentval, trots att också oppositionen hade presidentkandidater.

Utgången av dagens parlamentsval är minst lika given, det blir inte någon av oppositionens kandidater i det nya parlamentet i år heller. 488 kandiderar till 110 platser, men där inte heller oppositionskandidaterna själva tror sig ha någon chans.

Några riktigt rättvisa valkampanjer har inte förekommit och systemet med tidig röstning har också den här gången säkrat att regimen behåller makten. Byråkrater, statsanställda lärare och läkare liksom studenter tvingas rösta tidigt och det möjliggör fusk. Valfusk vid tidig röstning har registrerats av människorättsorganisationerna Vjasna och Belarus Helsingforskommitté.

En simulerad demokratisk fasad av presidenten säger Ales Logvinets, oppositionskandidat som diskvalificerats av valkommissionen.
Även andra av de mer kända oppositionskandidaterna har underkänts av valkommissionen. Redan på måndag planerar de en gemensam protest mot valet.