”Oacceptabelt att personer som Danyar behandlas som fuskare”

1:10 min

Stelbent rättstillämpning med enorma konsekvenser för den enskilde. Så ser Fredrik Bergman, ombud för 27-årige Jokkmokkaren Danyar Mohammed, på Migrationsverkets beslut om utvisning.

– Kraven handlar om att man ska förhindra dels skenavtal och dels oseriösa arbetsgivare som utnyttjar utländsk arbetskraft, och det är givetvis bra. Problemet är att Migrationsverket har blivit så stelbent i sin rättstillämpning att man inte gör skillnad på oseriösa och seriösa arbetsgivare, säger Fredrik Bergman, chefsjurist på Centrum för rättvisa.

För att beviljas arbetstillstånd i Sverige krävs att personen kan leva på sin lön och att anställningen följer svenska kollektivavtal.

Pizzabagaren Danyar Mohammed i Jokkmokk hotas nu av utvisning till Irak. Migrationsverket anser att han inte uppfyller kraven, eftersom han under en period fick 460 kronor för lite i lön. Det rör sig om en tillfällig miss från arbetsgivaren, som inte hade haft kännedom om den höjda lönenivån.

– Personer i Danyars ställning som har fast jobb som de kan försörja sig på, en seriös arbetsgivare som har kollektivavtal men där det har skett ett litet misstag. De personerna behandlas som fuskare och utvisas. Det tycker vi är djupt problematiskt, säger Fredrik Bergman.

Danyar Mohammeds lön reviderades när missen upptäcktes och totalt sett har han tjänat mer än kollektivavtalet kräver. Hans nuvarande lön ligger över miniminivån.

Centrum för rättvisa, där Fredrik Bergman är arbetar, har hjälpt Danyar Mohammed att överklaga Migrationsverkets beslut till migrationsdomstolen i Malmö.

– Vi kommer att driva detta så långt det är möjligt, säger Fredrik Bergman.

P4 Norrbotten söker ansvarig på Migrationsverket för kommentarer kring rättstillämpningen i den här typen av ärenden.