Tio år av nyopera på Atalante

2:31 min

I tio år har det oberoende operakompaniet NewOpera CO utforskat nya sätt att närma sig och skapa musikdramatik. Tioårsjubileet markeras av föreställningen "Familjen" på kompaniets hemmascen Atalante i Göteborg. Och precis som i tidigare uppsättningar har vardagslivets umbäranden och ljusglimtar en framträdande roll även här.

När Niklas Rydén grundade NewOpera CO 2006 var syftet att göra samtida musikdramatik med vardagligt tilltal och med inspiration från såväl klassisk musik som kabaret och pop. Ett manifest formulerades, och stilen fick namnet nyopera.

– Det är alltså musikdramatik där man sjunger all text, men man gör det inte med operaröst utan med en mer vanlig röst. Och så vill jag arbeta med berättelser som känns angelägna idag och inte handlar om grevar och baroner i Wien på 1800-talet, förklarar Niklas Rydén.

Småbarnslivets pussel

Tio år senare har kompaniets femte föreställning "Familjen" haft premiär - en nyopera där 26 fristående tonsatta berättelser avlöser varandra. Inspiration till librettot hämtade Niklas Rydén främst från vänner och bekantas erfarenheter av småbarnslivets pussel.

Det är en liten ensemble om sju personer som turas om att sjunga och spela och röra sig över den svarta scenen, medan animationer av barnvagnar och nallebjörnar rör sig på väggen bakom. Det handlar om allt från kärlek till att känna sig som en otillräcklig pappa - eller som ett havande bowlingklot.

Vad gör musiken och det faktum att hela dialogen sjungs med det vardagliga?

– Det är en bra fråga. I mycket klassisk konst finns ju en slags förhöjning - man lämnar det vardagliga för att skapa en saga. Jag tycker att musiken dels hjälper till att gestalta texten, och dels blir det en slags förhöjning att man sjunger istället för att tala trots att det är vardagligt, det blir lite absurt på ett befriande sätt när det fungerar som bäst, säger Niklas Rydén.

Skapar samtal

Föreställningen är stundvis melankolisk, berättar Niklas Rydén, men också humoristisk. Och framförallt tror han att temat är något som många kan känna igen sig i.

– Alla scener skapar samtal utifrån egna erfarenheter och det är väldigt roligt.

"Familjen" regisseras av Eva Ingemarsson och spelas på Atalante i Göteborg till och med den 25 september.