Akrobatmässan Satyagraha på Folkoperan

2:10 min

Cirkus, Gandhi och opera samsas när Folkoperan sätter upp Philip Glass Satyagraha från 1979. Som vanligt prövar Folkoperan nya sätt att gestalta opera och nu är det Cirkus Cirkörs ledare Tilde Björfors som regisserar operan som tar upp unge Gandhis tid i Sydafrika.

En akrobatmässa - på sanskrit, det fick vi se.

Den tar alltså upp Gandhis liv för drygt 100 år sedan och bygger upp en stämning från den tiden, men den berättar inte något i detalj. Man sjunger på sanskrit men det finns olika översatta visdomsord ur hinduistiska Bhagavad-Gita projicerade under föreställningen. Sanningens väg. Icke-våld. ...

Det är verkligen inte en historia där A träffar B och det gillar inte C och in kommer D för att styra allt tillrätta. Det är de tack och lov föredömligt tydliga med på Folkoperan, redan när man går in står det här på ridån. Folkskolläraren i mig älskar sånt. Varför ska publiken sitta och leta efter handling där ingen finns, till musik som inte berättar mycket den heller....

Med enkla, närmast infantila små fraser bygger Glass upp sin opera - styvt framfört av orkestern ledd av Matthew Wood. Oerhört repetitivt och bitvis upphetsande starkt, bitvis stillastående tråkigt.

Därför är roligt att regissören Tilde Björfors har cirkusifierat det. Inte direkt gestaltat Satyagraha, men bildsatt de långa sekvenserna av manisk musik. Här balanseras på lina, här snurras i hjul, här rullar och hoppar akrobater fram.

Jag är fortfarande inte övertygad över Glass storhet som operatonsättare, men om man nu ska sätta upp honom, har jag svårt att se ett bättre sätt.

I Kerstin Berggrens podd Spotlight kan man höra Tilde Björfors prata om bland annat den här uppsättningen - som är en Sverigepremiär.

En annan av de omtalade nutida minimalistoperorna sätts upp på Kungliga Operan i Stockholm 1 oktober - John Adams Nixon in China. Den kommer också att sändas direkt i Opera i P2 och dessutom diskuteras i P1 Kultur - troligen den 5 oktober - och då kommer även Glass opera tas upp.