Få vill betala för ringled runt Stockholm

1:24 min

Trots att regeringen lagt runt två miljarder på att utreda en ringled runt Stockholm är det osäkert om den sista östliga delen mellan Nacka och Frihamnen kommer att byggas.

Anledningen är att flera berörda kommuner är tveksamma till att vara med och betala bygget av den östliga förbindelsen

Jan Valeskog är socialdemokratiskt biträdande finansborgarråd i Stockholm.

– Vi anser att staten har ett huvudansvar när det gäller statliga vägar som östlig förbindelse, säger Jan Valeskog  Han menar att det vägprojektet är ett statligt ansvar.

Staten anser att det är rimligt att kommunerna bidrar med hundratals miljoner - men där är flera kommuner kallsinniga.

Förutom Stockholm säger även Lidingö nej - däremot kan Värmdö under protest tänka sig att betala en mindre del.

Det här oroar Nackas moderata kommunalråd Mats Gerdau.

– Om alla säger nej, vi tänker inte vara med och betala det här, då tror jag att det tyvärr inte blir någon österled, och då vilar ju ansvaret väldigt tungt på de som säger nej, säger Mats Gerdau.

Tunnelprojektet - mellan Nacka och Frihamnen - som skulle knyta ihop ringleden runt Stockholm beräknas kosta knappt 20 miljarder att bygga.

Och även om Stockholms stad anser att vägen behövs så kommer kollektivtrafiken i första hand i de kommande förhandlingarna säger  Jan Valeskog.

– Vi prioriterar tunnelbanan mellan Älvsjö och Fridhemsplan, det är det viktigaste projektet med god samhällsnytta som ökar kapaciteten, det är ett angeläget projekt, säger Jan Valeskog

Om vägen byggs avgörs troligen i de förhandlingar som sker under hösten