Regeringen får inte igenom nya regler kring upphandling

1:52 min

Regeringen ser ut att ha svårt att få igenom ytterligare ett av sina förslag, det om nya regler kring upphandling. Varken Sverigedemokraterna eller något av allianspartierna ser ut att ställa sig bakom förslaget.

Regeringen planerar att det från och med årsskiftet ska gå att kräva att företag som deltar i en offentlig upphandling ska erbjuda minsta lägstanivåerna i kollektivavtalet på området, när det gäller lön, semester och arbetstid.

Allianspartierna har varit emot det här förslaget sedan det presenterades men regeringen hade trott att Sverigedemokraterna skulle ställa sig bakom det. Men så här säger partiets ekonomiskpolitiska talesperson Oscar Sjöstedt till SVT.

– Det medför en kraftig försämring av en stor majoriet av landets småföretag, det blir dyrare för skattebetalarna.

Sverigedemokraterna ställer sig alltså inte bakom det här lagförslaget som just nu behandlas i riksdagen och som statsminister Stefan Löfven och civilminister Ardalan Shekarabi presenterade i våras. Ardalan Shekarabi är upprörd över Sverigedemokraternas hållning.

– Det besked vi har fått från Sverigedemokraterna är en krigsförklaring mot svenska löntagare. Det här beskedet kommer att drabba svenska lastbilschaufförer, taxiförare, väktare. Då betyder det att den här situationen som vi har idag får fortsätta, med lägsta bud med lägsta möjliga lön för medarbetarna vinner upphandlingarna.

Ardalan Shekarabi är också kritisk till att Sverigedemokraterna hävdar att utländsk, utstationerad arbetskraft ska vara undantagna i det nya regelverket. Det stämmer inte menar civilministern.

– Det är riktigt allvarligt att Sverigedemokraterna inte verkar ha läst igenom propositionen. Det de beskriver är hur situationen ser ut i dag. Med det förslag vi har lagt fram blir det likabehandling.

Ekot har sökt Sverigedemokraternas Oscar Sjöstedt utan framgång.