Ordet Samer varumärkesskyddat av smyckesföretag i Danmark

2:26 min

Ett danskt smyckesföretag har döpt en av sina kollektioner till Samer och varumärkesskyddat det. - Det är falsk marknadsföring, menar Samerådets president. 

– De säljer dessa produkter som om det vore samiskt hantverk, något det inte är, det är inte ok, säger Samerådets presiden Áile Javo.

Men firmans ägare Steen Björvig förstår inte kritiken.

– Jag förstår det inte, vi förmedlar kreativt hantverk som samefolket lever av, säger Steen Björvig.

Redan 2005 registrerades ordet samer som varumärke hos den danska patent- och varumärkesstyrelsen. Det var smyckesföretaget BeChristensen som på det sättet skyddade varumärket Samer, som de använder på sin kollektion tenntrådsarmband.

Firmans ägare Steen Björvig fick inspiration till armbanden när han var i Sápmi på svensk sida och såg samiskt hantverk.

Björvik säger att han har samarbetat med samer i norra Sverige i många år och tillsammans har de utvecklat dessa klassiska armband.

 – Och så berättar vi om det samiska folket som lever nära den arktiska polcirkeln med sina renar och som i tusentals år har varit hantverkare och skapat denna tradition, det har vi fört vidare och förbättrat och utvecklat nya armband.

Björvik menar att de för vidare samers historia och slöjd genom att sälja tenntrådsarmbanden. Han kan inte förstå att samer är upprörda över detta nu efter 11 år.

Gustav Melander, områdesjurist på patent och registreringsverket i Sverige, säger att det inte finns något specifikt skydd för ordet Samer, som det gör för till exempel officiella beteckningar eller namn.

Men en varumärkesrättighet innebär inte obegränsat monopol på namnet. Melander menar att Samer inte skulle kunna registreras i Sverige, på samma sätt som i Danmark, men han kan inte heller utesluta att det skulle vara möjligt.

 – Då kan man hävda att man använder sameslöjd som har en lång tradition och är etablerat, så gör man inte i strid med god affärssed för syftet är inte att snylta på ett varumärke utan syftet är att beskriva vad det är för typ av produkt man tillhandahåller, och det skulle tala för att en sådan användning skulle vara ok, även om det finns en rättighet, säger Gustav Melander jurist på patent och registreringsverket


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio