Två stora militärövningar i sydkinesiska sjön

1:39 min

Just nu pågår två större internationella militärövningar i östra Asien.

Kina och Ryssland tränar för första gången tillsammans i Sydkinesiska sjön, samtidigt som USA och Sydkorea tränar i luften med amerikanska bombplan som en reaktion på Nordkoreas atomprovsprängning i fredags.

Amerikanska bombflygplan flyger i dag över Sydkorea, på tolv mils avstånd från den nordkoreanska gränsen. Den gemensamma övningen med amerikanskt och sydkoreanskt stridsflyg är en reaktion på vad som sades vara Nordkoreas femte atomprovsprängning i fredags.

Det amerikanska sändebudet Sung Kim sade i Seoul i dag att man hoppas att FN snart ska skärpa sanktionerna mot Nordkorea för att ha brutit mot förbudet att provspränga atomvapen.

De amerikanska bombflygen B-1B som används i övningen idag kan bära bomber som kan borra sig ner och spränga underjordiska mål, men har också kapacitet att bära kärnvapen. Övningen hade planerats till i går, men sköts upp på grund av dåligt väder.

Samtidigt pågår en annan militärövning i Sydkinesiska sjön, där Kina och flera grannländer gör anspråk på samma öar.

Fem ryska fartyg kom i går till den sydkinesiska staden Zhanjiang och ska under en träna tillsammans med kinesiska fartyg och ubåtar. Tillsammans med stridsflygplan och helikoptrar ska de bland annat öva på att landa på och återta öar.

Kina och Ryssland har hållit gemensamma militärövningar sedan 2012, men tidigare år har övningarna ägt rum utanför ryska Vladivostok och i Gula havet i norra Kina.

Det här är första gången en rysk-kinesisk övning görs i Sydkinesiska sjön, ett val som kan provocera Kinas grannländer.

Trots att övningen inte sägs omfatta några av de omstridda öarna i Sydkinesiska sjön har bland annat Filippinerna nyligen uttryckt starka protester mot att Kinas regering ignorerat en dom i den internationella domstolen i Haag som skulle begränsa kinesiska anspråk på öar i regionen.