I dag väntas första hjälpsändningarna under eldupphöret i Syrien

1:47 min

I Syrien råder nu formellt eldupphör i hela landet med undantag av områden där IS och tidigare Nusrafronten finns.

Hör mer i P1-morgon

I dag väntas de första hjälpsändningarna skickas till Syrien och hittills tycks eldupphöret i det närmste respekterats.

När solen i går kastat sina sista strålar över de syriska landskapen infann sig ett ovant lugn.

Borta var ljuden av artillerield, granater och flygattacker.

Spänt väntade omvärlden och inte minst de civila, på om eldupphöret skulle brytas.

Det har visserligen rapporterats om brott mot överenskommelsen, det var också väntat, men inte i någon större omfattning.

I Aleppo skedde en flygattack strax efter solnedgången och i Idlib uppger rebellstyrkor att de dödat flera regeringssoldater, annars har rapporterna varit att vapnen tystnat på alla fronter.

I går kväll kom dock en av de största väpnade oppositionsgrupperna, salafistiska Ahrar al-Sham med ett skriftligt uttalande där de förkastar uppgörelsen och säger att de kommer att fortsätta strida. Däremot lovar de att respektera och inte hindra leveranser av hjälptransporter. 

USA:s utrikesminister John Kerry sa i går kväll att man räknar med enstaka brott mot uppgörelsen men att den är viktig och det kan vara sista chansen att åstadkomma fred i ett sammanhållet Syrien.

Det akuta målet med vapenvilan är att lindra civilas lidande och komma fram med hjälp medan det långsiktiga målet är att skapa förutsättningar för fredssamtal.

Om lugnet håller i sig och vägarna till belägrade områden bedöms som tillräckligt säkra kommer de första hjälpkonvojerna i dag att rulla till ställen som östra Aleppo, Idlib och förorter till Damaskus.

Mat, mediciner och annan hjälp som kan rädda livet på tusentals nödställda. Svårt skadade ska också kunna föras ut för vård.

Under natten har lastbilar packats, nu står de redo att ge sig av.