Man med miljonskulder driver östhammarsbygge

Det pågående bygget av ett bostadshus mitt i Östhammar drivs av en person med mångmiljonskulder till staten.

Som vi berättade imorse har ovanligt många bolag varit inblandade i det här bygget sen det startade för några år sen, och det är svårt att få reda på vem som egentligen bygger.

Utåt sett, på alla papper som har att göra med de bolag och föreningar som är inblandade i bygget av tolv bostadsrättslägenheter i Östhammar, så ser allt riktigt ut.

Ingen person som är ledamot i styrelserna i dessa företag har skulder till staten, och ingen har heller varit inblandad i några rättsliga fall i någon tingsrätt. Men på EN handling, en bygglovsansökan som lämnades in till kommunen för några år sen, så finns det en underskrift från en person som påstås driva bygget. Men själv vill han inte prata om det.

Hos kronofogden kan man hitta uppgifter om den här personen som visar att han har drygt 57 miljoner kronor i skatteskuld till staten. Det här placerar honom på femte plats på listan över de privatpersoner som har störst skuld i Sverige. Enligt de handlingar som vi sen tar del av från Skatteverket så kan vi också se att han tidigare utretts av bland annat Finanspolisen och av Ekobrottsmyndigheten. Något som han själv inte vill prata om.

Men alla vi lyckats prata med, bland annat byggarbetarna på plats i Östhammar och ett företag som varit med tidigare och byggt på platsen, hänvisar till honom. Och när vi får tag i en man som står med som ledamot i företaget som anställt de polska byggarbetarna, så säger han att han inte vet nånting om det här, och att hans personnummer utnyttjats till att få företaget att se legitimt ut. Andra personer i andra företag inblandade i bygget vill inte uttala sig alls.

I morse kunde vi höra att fackförbundet Byggnads var kritiska till Östhammarsbygget och nu kommer också kritik från branschorgnaisationen Sveriges Byggindustrier.

-Vi tar avstånd ifrån all oseriös verksamhet, men det är inte förbjudet och starta ett bolag, men man får aboslut inte använda det i fel syften eller lura någon, säger Bo Antoni VD på Sveriges Byggindustrier. 

Kontakta reporter: alexander.gagliano@sr.se