Kommunen betalar för mejeriets ombyggnad

1:30 min

Kalmar kommun ska vara med och betala för de åtgärder som behövs på Arlas ostfabrik för att göra det säkert att bygga på industritomten bredvid, det så kallade Rifa-området.

I gassande förmiddagssol som slängde långa skuggor över den stora grusplanen framför den gamla Rifa-fabriken hölls i dag en presskonferens om den nya detaljplanen för området.

Kalmar kommun och PPE Fastigheter är överens om områdets framtid: 700 lägenheter ska i etapper byggas på den 60 000 kvadratmeter stora tomten. Kostnaden för bygget blir "åtskilliga miljarder". Starten sker i hörnet närmast Röda korsets butik och sedan fortsätter bygget varvet runt.

Som P4 Kalmar berättade i går tros rivningen av fabriken och saneringen av tomten vara klar i vår.

Kalmar kommun ska betala 6 miljoner kronor till mejeriföretaget Arla, så att ostfabriken blir ännu säkrare och därför gör det möjligt att bygga bostäder som granne.

Enligt samhällsbyggnadsnämndens ordförande Mattias Adolfsson (S) är Kalmar kommun med och betalar, eftersom de också äger en tomt i området.

– Det kräver att man gör de här åtgärderna för att kunna bygga. Därför har vi tagit vårt ansvar, säger han.

Arla har helt enkelt varit tuffa förhandlare.

Fastighetsbolaget PPE får ta den största kostnaden för mejeriets uppgradering. PPE står för 18 miljoner. Johan Nielsen från företaget ler när han får frågan om han tycker att Arla också borde ha varit med och betalat för sin egen säkerhetsuppgradering:

– Ja, det tycker vi. Vi har haft många diskussioner fram och tillbaka med Arla, säger han.

– De är affärsmän och de har väl insett att om vi ska komma vidare så måste vi göra detta – och då har de helt enkelt varit tuffa förhandlare.

700 lägenheter – är det något som Kalmars bostadsmarknad sväljer?

– På sikt tror vi det. Det är därför vi har sagt att vi vill ha en genomförandetid på tio år, så att vi kan pytsa ut lite lägenheter varje år.