Ryska bönder protesterar mot korruption

2:09 min

En bondeprotestmarsch med traktorer stoppades på väg till Moskva. Då sände några bönder en videovädjan till den ryske presidenten för att få stöd mot korrupta lokala makthavare och stora jordbruksföretag. Ryskt jordbruk har blivit investerarnas nya kassako.

– I Kuban råder total oreda när jordbruksmark skiftar ägare, utan rättvisa utslag i domstolar och det krävs en presidentkommission, som nu utreder detta, kräver Aleksander Matvienko, en av jordbrukarna vänder sig till  president Vladimir Putin i en videovädjan.

Det publicerades av oberoende Novaja Gazeta sedan jordbrukarna från Kuban i södra Ryssland misslyckats genomföra en traktordemonstration till Moskva. Några av dem greps och sitter fortfarande fängslade. I videon vädjas också för dem.

Kuban eller Krasnodars län har stora jordbruksarealer och är en del av det bördiga Ryssland. Jordbruksmark har blivit något av det den ryska oljan var förr. Priserna på mark har stigit kraftigt och ryska investerare satsar nu i stora jordbruksföretag. I år slog spannmålsskörden rekord och Ryssland blev för första gången världens största veteexportör. Presidenten har sagt att inom fem år ska landet vara helt självförsörjande på livsmedel. Men småbönderna är oroade för att bli utkörda:

– I Krasnodars regionen säger politiker att småföretagare ska få hjälp, men i verkligheten är det holdingbolag och stora agrobusiness, som tar över med hjälp av lokala beslutsfattare och korrupta domstolar, säger Igor Maslov i videon.

En av dem som tjänar stort på agroboomen är jordbruksministern Alexander Tkachev, tidigare var guvernör i Krasnodar. Familjeföretaget Agrocomplex JSC:s nettovinst trefaldigades från 2013 till 2015 till 6,6 miljarder rubel. När han blev minister ägde bolaget 200 000 hektar jordbruksmark, idag ägs mer än dubbelt så mycket eller fyra gånger staden New Yorks yta. Ministerns familjeföretag är ett av Rysslands tio största markholdingbolag.

– Vi säger det här för att vi kämpar mot korruptionen, precis som vår president, säger småbrukaren Nina Karpenko. Vi bor här och vi ser vad som händer och vi är emot det. I 20 år har vi inte fått något stöd alls och nu stjäl de vår mark.