Sekulär ceremoni har fått officiell status

Inför riksmötets öppnande hölls en sekulär ceremoni, som för första gången hade likställts den traditionella gudstjänsten i Storkyrkan.

– De har ett viktigt program, och det är ett alternativ till kyrkan. Och eftersom jag inte är troende så är det ganska naturligt att jag går hit, säger Barbro Westerholm, riksdagsledamot för Liberalerna.

Temat under ceremonin var mänskliga rättigheter, och bland talarna fanns "Mili", som är asylsökande från Bangladesh och som prisade Sverige för att man här både har rätten av välja och välja bort religionen.

- Det är vad jag tycker är så fantastiskt med ert land, Sverige, säger "Mili".

Den tidigare talmannen Birgitta Dahl deltog i ceremonin, liksom statsråden Anders Ygeman, Åsa Regnér och justitieminister Morgan Johansson.

- Det här evenemanget har växt och jag tycker att det är bra att erbjuda ett sekulärt alternativ till Storkyrkan, säger Morgan Johansson.

Det här var femte gången som det hölls en sekulär högtidsstund inför riksmötets öppnande. Men det är första året som riksdagsförvaltningen har skickat ut en inbjudan till den sekulära ceremonin tillsammans med inbjudan till den tratitionella gudstjänsten i Storkyrkan. Något som arrangörerna i förbundet Humanisterna ser som ett officiellt erkännande.

– Den representativa demokratin utgår från att makten ska utgå från folket, inte från Gud. Så jag tycker att det är bra att man gör en sekulär högtidsstund som faktiskt hyllar demokratin och mänskliga rättigheter som står i fokus för vår samling idag, säger Christer Sturmark, ordförande för förbundet Humanisterna.